Autor: Tööstusuudised.ee • 6. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enefiti tuuleparkide toodang kasvas septembris veerandi võrra

Aulepa tuulepark.
Foto: Eesti Energia
Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Taastuvenergia tuulepargid tootsid septembris ligi 15 gigavatt-tundi elektrit kasvatades aastavõrdluses toodangut 25%.

Enefit Taastuvenergia juhatuse esimees Aavo Kärmas põhjendas suuremat toodangut lisaks parematele tuuleoludele ka elektrituulikute kasvanud töökindlusega. „Seega ei sõltu tuuleenergia toodang vaid sellest, kui kõvasti puhub tuul, vaid rolli mängib ka see, kui hästi enda tuulikuid hooldada ja käitada suudame,“ lausus Kärmas ja lisas, et möödunud septembri töökindluse näitaja oli üks käesoleva aasta parimaid. 15 gigavatt-tunnine elektri kogus katab ära ligikaudu 6000 keskmise tarbimisega majapidamise aastase elektrivajaduse, teatas ettevõte. 

Kokku tootsid kõik Eesti tuulepargid septembris ca 50 gigavatt-tundi elektrit. Üheksa kuuga on Enefit Taastuvenergia tuulikud tootnud 147 gigavatt-tundi elektrit ning kõik Eesti elektrituulikud 464 gigavatt-tundi.

Enefit Taastuvenergia toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Kokku tootis Enefit Taastuvenergia septembris ligi 27 gigavatt-tundi elektrit, mida on 13% rohkem kui 2016. aasta septembris. Soojust tootis Enefit Taastuvenergia septembris 26 gigavatt-tundi ehk 52% rohkem kui eelmisel aastal. Soojuse toodangu kasv tuli põhiliselt Iru elektrijaama jäätmepõletusjaama arvelt, mis müüs Utilitas Tallinnale oluliselt rohkem soojust kui eelmise aasta septembris.

Enefit Taastuvenergia tootmisüksusteks on Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid ning Iru elektrijaam, Paide elektrijaam ja Valka elektrijaam, kus toodetakse nii soojust kui ka elektrit. Samuti toodab Enefit Taastuvenergia hüdroelektrit Linnamäe ja Keila-Joa hüdroelektrijaamas.

Valitsus on teada andnud soovist Enefit Taastuvenergia vähemusosalus börsile viia. Eesti Energia tegeleb praegu Enefit Taastuvenergia börsileviimise eelanalüüsiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077