30. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ultrahelitehnoloogia tööstusseadmete olekupõhises hoolduses

Ultraheli abil on võimalik avastada mehaaniliste süsteemide alamääritust ja ennetada ülemäärimist.
Foto: Hoiame Kokku Grupp OÜ
Ultraheli kui olekupõhise hoolduse alustala seisneb selle mitmekesistes kasutusvaldkondades, kirjutab olekupõhise hoolduse insener Alvar Parvelo.

Tehaste ja nende seadmete töökindluse probleemid algavad ettevõtte juhtkonnast. Tavaliselt pole juhtkond piisavalt kindel, kas integreeritavaid olekupõhise hoolduse tehnoloogiaid on võimalik rakendada tööjõu puuduse või investeeringute suuruse tõttu. Lisaks loodetakse ühe kiire, lihtsa ja odava lahenduse peale, mille abil kõrvaldada või ennetada kõik hooldusega seotud probleemid. Igas tootmisettevõttes esineb olukord, kus inimressurssi on alati puudu, kuid probleemide arv pidevalt kasvab.

Hoiame Kokku Grupi juhatuse liige Marti Arak esineb 6. juunil toimuval praktilisel seminaril “Kuidas tööstuses energiat säästa ja protsesse monitoorida”, kus räägib ultrahelitehnoloogiast oma ettekandes "Ultrahelitehnoloogia - olekupõhise hoolduse alustala". 

 

Praktilise seminari fookuses on alla 3-aastase tasuvusajaga energia säästmise lahendused. Räägime kaasaegsetest tehnoloogiatest ja mõtteviisidest, toome kuulajateni väärtuslikud kogemuslood. Laval on tippeksperdid, kes toetuvad oma ettekannetes reaalsetele kogemustele ja tulemustele. 

Tutvu täpsema programmiga SIIN ja registreeri SIIN.

Varahaldussüsteemi ja olekupõhist hooldust pole võimalik efektiivselt rakendada, kasutades vaid ühte tüüpi andmeid või tehnoloogiat. Kui loota vaid vibro-analüüsidele või visuaalsetele inspektsioonidele, jäävad tehases avastamata erinevate sümptomite või allikate poolt põhjustatud seadmete “haigused”. Sarnaselt inimestele tuleb seadmetele või tehasele viia läbi mitmekülgseid teste ja analüüse, et anda probleemile või haigusele täpne diagnoos.

Siinkohal saab kõrvutada rakendatavate hooldustehnikute ja -spetsialistide arvu arstide arvuga meditsiini süsteemis. Spetsialistides ja kvaliteetsest personalist on alati puudus, mille tõttu on vaja leida tehnoloogiad ja testid, mis oleksid lihtsasti kasutatavad, läbiviidavad ja kiiresti õpitavad. Ultraheli võib tööstuses olla üks selline lahendus jätkusuutliku ja usaldusväärse olekupõhise hooldussüsteemi arendamiseks.

Ultraheli eelised

Ultraheli testide kasutamine seadmete olekute hindamises on lahendus puuduva tööjõu kompenseerimiseks ning kasvava probleemide arvuga toime tulemiseks. Esiteks on ultraheli mitmekülgne. Erinevat tüüpi süsteemide nagu hüdraulika, mehaanika või aurusüsteemide defektid või töökindluse vähenemine on avastatav ultraheli abil.

Teiseks pole ultraheli mõõteseadmete investeeringud märkimisväärselt suuremad vaid on pigem väiksemad kui tavapäraselt rakendatavad olekupõhise hoolduse tehnoloogiad.

Kolmandaks on ultraheli rakendamine valutu, kiire ja skaleeritav hooldusmeeskondadele. Ultraheli on seadmete või masinate oleku monitoorimise tehnoloogia, mis on mitmekülgne, lihtsasti rakendatav, mis on eelduseks kiirele investeeringu tasuvusele.

Töökindluse ja tegevuskvaliteedi parandamine

Töökindluse ja kasumile suunatud tegevuste kasv ja parandamine on iga ettevõtte prioriteediks. Initsiatiivid ja projektid, mis mainitud valdkonda parandamiseks ette võetakse kukuvad läbi või lõppevad oodatust kehvemate tulemustega. Selle põhjuseks võib olla nii organisatsiooni juhtkonna, kui ka töötajate vastuseis või tegevusetus muutuste suhtes – loodetakse, et olukord paraneb iseeneslikult.

Teiseks põhjuseks on muutuste ja parendusprogrammide projektistamine. Nii töökindluse kui ka muude organisatsioonidega seotud parameetrite ja omaduste parendamine peab olema pidev protsess ehk tähtajatu. Kõik ettevõtte või organisatsiooni liikmed peavad aru saama, et nad on osa tähtajatust, igavesti kestvast revolutsioonist.

Eeldused edukaks revolutsiooniks on kommunikatsioon ja eesmärgistamine. Tavaine on olukord, kus organisatsiooni liikmed ei saa aru kogu organisatsiooni strateegiatest ja eesmärkidest. Toimub üksteisele vastu töötamine organisatsiooni erinevatel tasanditel ja probleemide võimendumine nende liikumisel madalamatelt tasemetelt tippu. Olekupõhise hooldussüsteemita esineb rohkem planeerimata tootmisseisakuid. Hooldusmeeskond ei saa ennustada tootmisseisakuid. Tulemusena kasvavad tarneajad ja väheneb klientide rahulolu. Müük võib seda kompenseerida väiksemate tellimuste arvuga ja mahuga või pikemate pakutavate tarneaegadega. Järgnevalt on mõjutatud juhtkond vähenenud kasumi ja osanikud langeva ettevõtte väärtuse tõttu.

Revolutsiooni eesmärgistamine hõlmab tavaliselt endas võtmeparameetrite määramist, tõrke põhjust-mõju analüüse ja juurpõhjuste analüüse. Enamus organisatsiooni liikmed ja inimesed on kaudselt teadlikud antud kontseptsioonidest. Lapsevanemate kontekstis tähendab see laste olukorra ja seisundi jälgimist. Võrreldakse lapse tulemusi koolis klassikaaslaste tulemustega, jälgitakse, et lapse tervis ei halveneks, analüüsitakse, imiku kasvu ja kaalu jne. Erinevatel põhjustel ei suudeta seda mõtlemisviisi tööle kaasa võtta.

Sarnaselt tervisehoiuga võib üheks põhjustest tööstuses seisneda info rohkuses ja selle keerukuses. Ultraheli rakendamisel võib süsteemi integreerimisel olla probleemiks, selle lai haare rakendusvaldkondade osas. Keerukate olukordadega on soovituslik probleem jagada väiksemateks osadeks. Ultraheli tehnoloogia mitmekülgsus tööstus hoolduses võimaldab alustada integratsiooni mikro tasandil lihtsamate kasutusvaldkondadega, et saada lõpuks positiivseid tulemusi makro tasandil. Selleks, et lõpetada lõpus, tuleb alustada algusest.

Ultraheli kasutusvaldkonnad

Ultraheli abil on seadmete ja masinate keerukaid tõrkeid lahendada lihtsatel meetoditel. Ultraheli abil avastatakse hõõrdumist, lööke ja turbulentsi, mis on kolm kõige tavalisemat nähtust, mida saab seostada defektidega. Sellest olenemata, pole ultraheli universaalne tehnoloogia olekupõhises hoolduses. Lõpuks peab kasutatav tehnoloogia vastama otsitavale defektile. Ultraheli kui olekupõhise hoolduse alustala seisneb selle mitmekesistes kasutusvaldkondades.

Mehaaniliste süsteemide pöörlevate masinate monitoorimine – ultraheli abil mõõdetakse hõõrdumist, selle kasvamine viitab tavaliselt maina töökindluse vähenemisele

Määrimisprotsesside kuulamine – Laagerduse määrimisel väheneb selle ultrahelitugevus kuni määret on piisavalt ning hakkab kasvama üle määrimise puhul

Gaasilekete avastamine – gaasi nagu suruõhk lekkimisel tekib turbulents, mis on ultraheli abil kuuldav

Auru kondensaadi eemaldite kontroll – Kondensaadi eemaldite töötsükleid saab ultraheli abil mõõta ning hinnata nende korrektsust.

Kõrg- ja keskpinge elektrisüsteemide kontroll – Ultraheli abil on kuuldavad elektri gaasilahendused ja pindlahendused nende varajastes staadiumites, mis viitavad näiteks isolaatorite töökindluse vähenemisele

Ventiilide ja kraanide kontroll – Ultraheli abil saab ventiili siseseid lekkeid avastada. Suletud ventiilis ei tohi toimuda vedeliku liikumist ehk selle molekulide hõõrdumist vastu ventiili seinasid

Hüdrotäiturite ja ventiilide kontroll – Sarnane eelnevalt kirjeldatud ventiilide ja kraanide kontrollile.

Suletud ruumide või süsteemide hermeetilisuse kontroll – Ultraheli pääsemisel süsteemi sisse või välja on selleks võimeline ka õhk, vedelikud ja niiskus.

Kirjeldatud kasutusvaldkondi on võimalik rakendada erineva keerukusega. Suruõhu lekete avastamine on binaarse olemusega. Mehaaniliste süsteemide inspektsioon saab rakendada perioodiliste mõõtmiste tulemuste võrdlusena või ultraheli signaali täpse analüüsina. Siin peab märkima, et mõõteandmete kogumine pole keeruline – selleks pole vaja hooldusspetsialiste. Nende vajadus esineb alles hilisemal mõõteandmete analüüsil või mõõtmissüsteemi koostamisel. Nii tagatakse tööjõu optimaalne kasutus ning olekupõhise hooldussüsteemi edukal integratsioonil nii tehnikute kui ka spetsialistide tööaja võit.

Ultraheli rakendamine pole piiratud tööstusettevõtte tegevusvaldkonnaga, tavaliselt esineb ettevõttes mõni kasutusvaldkondadest. Enim rakendust Eesti tööstusharudest leiaks ultraheli olekupõhise hoolduse tehnoloogiana:

Puidutööstusese

Energeetikatööstusese

Toiduainetetööstusese

Keemiatööstusese

Paberitööstusese

Ehitusmaterjalide tööstusese

Tekstiilitööstuse

Metallitööstuse

Elektroonika tööstuse

Mööblitootmises

Kokkuvõte

Mikro tasemel mõõtmised on osaks organisatsioonisisese makro revolutsiooni läbiviimisel. Iga mikro edusamm omab mõju suures pildis ning võib määrata ettevõtte püsimise või pankroti. Ultraheli kui olekupõhise tehnoloogia rakendamine võib alata lihtsamatest kasutusvaldkondades, et tagada parem tehnoloogi integratsioon. Teise variandina saab alustada kriitilisematest probleemides ning laieneda vähem kriitiliste valdkondade analüüsimisele. Ultraheli on üheks vahendiks, mille abil saavutada tootmisseadmete parem töökindlus, kuid see pole ainuke vajalik eeldus kogu organisatsiooni tegevuse parandamiseks.

Autor: Alvar Parvelo, olekupõhise hoolduse insener, Hoiame Kokku Grupp OÜ

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077