Autor: Harro Puusild • 2. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduliit: ootame poliitikutelt mõistlikke otsuseid

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul saavad 2017 ja 2018 olema toidusektori jaoks rasked aastad.
Foto: Raul Mee
26. jaanuaril ilmunud tööstuse erilehes uurisime, mida tööstussektori erialaliidud uuelt aastalt enim ootavad. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul ootavad toidutööstused eelkõige mõistlikke otsuseid poliitikutelt, et toidu arvelt ei üritataks riigikassa auke lappida.

Mida uuelt aastalt enim ootate?

Järgneb Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa kommentaar:

Toidutööstused ootavad eelkõige mõistlikke otsuseid poliitikutelt, et toidu arvelt ei üritataks riigikassa auke lappida. Aastad 2017 ja 2018 saavad olema toidutööstusele väga rasked. Juba eelmise aasta sügisel ütlesid mitmete tööstuste juhid välja, et ees ootab märkimisväärne toiduhinna tõus.

See tuleneb kasvavatest toorainehindadest, palgasurvest ja investeeringuvajadustest, et olla konkurentsivõimeline nii sise- kui eksporditurgudel. Tol hetkel me veel ei teadnud, et valitsuse vahetus toob kaasa ka mastaapsed kaudsed maksutõusud gaasi-, elektri- ja kütuseaktsiisi näol, samuti täiendava pakendimaksu kehtestamise ja keskkonnatasude suurendamise.

Joogitööstust näiteks on juba praegu väga valusalt mõjutanud alkoholi aktsiisitõus. Samuti on murekohaks võimalik magusamaks, mida ei saa Euroopa Liidu õiguse järgi kehtestada ainult karastusjookidele. Kõik need maksutõusud väljenduvad toote lõpphinnas.

Konkurents on aasta-aastalt tihedam ning poliitikud panevad erinevate maksudega ettevõtetele täiendava maksukoormuse. Tarbijad hindavad kodumaist toidutootmist toodete kvaliteedi, värskuse ja traditsioonilise maitse tõttu. Oleks kahju, kui tööstused peaksid hakkama nendes näitajates järeleandmisi tegema, et konkurentsis püsida.

Hea meel on selle üle, et EASi poolt sai lõpuks välja töötatud tööriistakast, mille järgi oli juba ammu suur vajadus ning mis hõlbustab meie toodete presenteerimist välisturgudel. Pärast Venemaa sanktsioonide kehtestamist on toidusektor pidanud kõvasti vaeva nägema, et uusi turge leida ja siin on jätkuvalt oodatud riigipoolne tugi n-ö uste avamisel ja esmaste kontaktide loomisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077