30. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: tööstustoorained näitasid tänavu jõulist taastumist

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tööstustoorained on sellel aastal taastunud jõuliselt; baasmetallide potentsiaal suurem; Trump mõjub teemantide turule hästi; rauamaak ja kuld kallinevad; nafta hind tõuseb edasi.

Tööstustoorained on sellel aastal taastunud jõuliselt

Peaaegu kõigi tööstustoorainete hinnad on 2016. aastal tõusnud. Tootmismahtude kärpimine ning tugevam nõudlus on ülepakkumist vähendanud ja see peaks turgu aitama ka järgmisel aastal.

See on hästi mõjunud ka kaevandusfirmadele. Suurimad ettevõtted – BHP Billiton, Rio Tinto, Vale SA ja Glencore – võisid selle aasta teises pooles teenida 26 miljardit dollarit kasumit, selgub Bloombergi prognoosidest. See on kahe aasta suurim tase. Esimese poolaastaga võrreldes tõuseb kasum 40 protsenti.

Head ajad ei ole veel läbi, sest analüütikud prognoosivad, et kasumid kasvavad ka 2017. aastal. See parandaks kaevandajate bilanssi, motiveeriks dividendi tõstma ning võlga vähendama. Pangad on tõstnud ka tööstusmetallide hinnaprognoose ning kaevandajate kasumiootusi.

Londoni metallibörsi indeks, mis koosneb kuuest baasmetallist, on 2016. aastal tegemas esimest tõusu nelja aasta jooksul. Viimati tõusid hinnad nii kiires tempos 2010. aastal. Goldman Sachs prognoosib, et hinnatõus jätkub, sest maailmamajanduse olukord paraneb.

Tööstustoorainete hinnamuutus sellel aastal (20. detsembri seisuga). Allikas: Bloomberg.

„Rahavoogude väljavaade on väga positiivne,“ ütles investeerimisfirma Macquarie’i toorainete analüütik Colin Hamilton. Ta lisas, et kasumitele hästi mõjuv keskkond püsib ka 2017. aasta esimeses pooles. „Vaba rahavoog püsib tugev ning nad hakkavad aktsionäre premeerima.“

Baasmetallide potentsiaal on suurem

Morgan Stanley aga teatas, et baasmetallid on järgmisel aastal parem varaklass kui kivisüsi või rauamaak. Pank prognoosib, et vase keskmine hind on järgmisel aastal 5346 dollarit tonnit ning alumiinium tõuseb 1786 dollarini tonnist.

Citigroup teatas, et suurem osa tooraineid võiks järgmisel aastal head minekut näidata. Goldman Sachs innustas investoreid toorainetele panustama, sest tööstuse olukord üle maailma on paranemas. Viimati andis Goldman sellise soovituse neli aastat tagasi.

Vase hind kallines nädalaga 0,7 protsenti 5545 dollarini tonnist. Alumiiniumi hind langes 1,2 protsenti ja tonn maksab 1705 dollarit.

Trump mõjub teemantide turule hästi

Donald Trumpi valimisvõit on tõusma pannud paljude toorainete hinnad. Kasu saab ka teemantide turg, vahendab Bloomberg.

„See mõju on tõenäoliselt positiivne, eriti lühiajaliselt. Madalad maksud ning töökohtade arvu kasv suurendab inimeste sissetulekuid ja selle tõttu kasvab ka teemantide ostmine,“ ütles maailma suurima teemantitootja De Beersi tegevjuht Bruce Cleaver.

Kui uue presidendi poliitikad suurendavad luksustoodete müüki, siis see tähendaks ka teemantide turu mõõdukat taastumist, ütles Cleaver. Tõsi, Anglo American prognoosib, et müük sellel aastal ei tõuse või hoopis langeb, sest dollar on tugeval tasemel. Järgmisel aastal peaks toimuma aga väike tõus.

De Beers teatas, et selle aasta esimeses pooles vähenes teemantide hind 7 protsenti. Aasta teises pooles on poleeritud teemantide hinnad on püsinud aga „küllaltki stabiilsed“.

Pikaajaliselt peaks turul toimuma aga nõudluse kasv, mis ületab 2018. või 2019. aastal nõudlust. Teemantide leidmine on praegu keerukas ning De Beers teatel pole häid leiukohti avastatud.

Rauamaak ja kuld kallinevad

Teistest toorainetest kallines rauamaak sellel nädalal 5,6 protsenti ja tonn maksab 80,43 dollarit. Tsink odavnes 1,5 protsenti 2581 dollarini tonnist.

Tina tonnihind langes 0,1 protsenti 20875 dollarini tonnist. Nikkel odavnes 6,7 protsenti ja tonn maksab 10 100 dollarit.

Kulla hind tõusis 2,9 protsenti ning väärismetall on taastumas 11 kuu madalaimalt tasemelt ja untsi eest tuleb välja käia 1161 dollarit. Hõbe kallines 2,7 protsenti ning unts maksab 16,22.

Nafta hind tõuseb edasi

Nafta hind on sellel nädalal tõusnud, sest arvatakse, et OPECi kokkulepe püsib. Naftakartell plaanib koos 11 teise naftariigiga vähendada tootmist 1,8 miljoni barreli võrra.

OPEC ja selle partnerid on loonud ka järelevalvekomitee, et kindlustada tootjate lubadustest kinnipidamine. Komitee esimene kohtumine toimub jaanuaris.

Brenti toornafta kallines nädalaga 4,1 protsenti ja barrel maksab 56,36 dollarit. WTI toornafta hind tusis 3,3 protsenti 53,91 dollarini barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,4 protsenti, aga hind püsib jätkuvalt kõrgel. Neljapäeva õhtuse seisuga maksis tonn 526,5 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077