16. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: baasmetallidel tuleb hea aasta

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: suurpangad: baasmetallidel tuleb hea aasta; rauamaak kallineb jätkuvalt; kulla hind on langenud kuus nädalat järjest, nafta hinnatõus peatus, bensiin kallineb.

Baasmetallidel tuleb hea aasta

Morgan Stanley on oma järgmise aasta prognoosis baasmetallide osas positiivselt meelestatud, vahendab Bloomberg.

Põhjuseks on jällegi Donald Trump, kes on lubanud infrastruktuurile tehtavaid kulutusi järsult tõsta.

„Trumpi lubadus USA infrastruktuur uuesti üles ehitada on uus faktor, mis toetab meie järgmise aasta toorainete väljavaadet,“ teatas pank 12. detsembri raportis. „Jah, Hiina on 25 aastat kestnud materjalisektori buumi lõpus, aga USA võib olla selle buumi alguses.“

Metallide hinnad on 2016. aastal tõusnud 27 protsenti. Londoni metallibörs on tegemas esimest tõusuaastat nelja aasta jooksul, sest Hiina nõudlus püsib oodatust tugevam ja Trumpi võit suurendab tõenäoliselt nõudlust metallide järele.

„Suurem osa baasmetallidest on tagasi meie nimekirja eesotsas,“ teatasid panga analüütikud. Metallide hulgas on parima väljavaatega tsink, nikkel ja alumiinium. Väljavaade on kehvem rauamaagi ja kivisöe puhul.

Tsingi hind tõusis nädalaga 4,5 protsenti ja tonn maksab 2810 dollarit. Sellel aastal on tooraine kallinenud juba 70 protsenti. Morgan Stanley prognoosib, et metall tõuseb järgmisel aastal 16 protsenti.

Rauamaak tõuseb edasi

Morgan Stanley tõstis rauamaagi hinnaprognoosi 16 protsendi võrra 58 dollarini tonnist. See on siiski tunduvalt madalam kui praegune turuhind – Qingdao sadama rauamaak kauples neljapäeval 81,5 dollaril tonnist. Tegemist on selle aasta kõrgeima tasemega. Sellel aastal on hind tõusnud umbes 90 protsenti.

Rauamaak on paljude analüütikute jaoks valmistanud suure üllatuse – keegi ei uskunud, et tooraine võiks niivõrd palju kallineda, sest turu fundamentaalnäitajad (eelkõige nõudlus ja pakkumine) pole märkimisväärselt paranenud.

Arvatakse, et hinnatõusu on taganud eelkõige Hiina majanduse stimuleerimine ja investorite positiivsed meeleolud.

Alumiiniumi hinnaprognoosi tõstis Morgan Stanley 10 protsendi võrra 1786 dollarini. Nädalaga on alumiinium tõusnud 1,3 protsenti 1746 dollarini tonnist.

Ka teised pangad on positiivselt meelestatud

Citigroup on prognoosinud, et suurem osa toorainetest peaks järgmisel aastal näitama head minekut, sest globaalne majanduskasv kiireneb ning ülepakkumine, mis on turge pikalt alla surunud, kaob ära.

Goldman Sachs teatas eelmisel kuul, et investorid peaksid panustama toorainehindade tõusule, sest tööstuse olukord paraneb üle maailma. See oli esimene kord nelja aasta jooksul, mil pank on sellise soovituse andnud.

Teistest toorainetest kallines tina 0,8 protsenti ja nikkel lisas 2,8 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäevaks vastavalt 21 100 ja 1746 dollarit.

Vase hind langes aga 1 protsendi ja tonn maksab 5722 dollarit.

Kulla hind on langenud kuus nädalat järjest

Investorite jaoks ei tulnud üllatusena, et Föderaalreserv sellel nädalal intresse tõstis. Sellegi poolest hakkas kulla hind langema, sest keskpank teatas, et plaanib järgmisel aastal intresse tõsta lausa kolmel korral.

Reedes maksis kullauntsi hind 1134 ja nädala lõikes on väärismetall odavnenud 3,3 protsenti. Hõbe kukkus nädalaga 5,8 protsenti ja unts maksab 16,08 dollarit.

Kulla hind on kukkunud juba kuus nädalat järjest, sest investorite raha on voolanud aktsiaturgudele ja loodetakse, et Donald Trumpi poliitikad aitavad majanduskasvu turgutada.

„Kuld on välja suitsetatud,“ ütles SkyBridge Capitali portfellihaldur Troy Gayeski. „Kuld langes, sest USA majandus paranes ning inflatsiooniootused kasvasid, mis omakorda muutis tõenäolisemaks intressimäärade kiirema tõstmise ja tugevama dollari.“

Juuli tippudest on kuld odavnenud 17 protsenti. Sellel aastal on hind siiski veel 6,9protsendiga plussis.

Nafta hinnad püsivad kõrgel, bensiin kallineb

Nafta hinnakasv peatus, aga barrelihinnad püsivad jätkuvalt kõrgel. Seda hoolimata teadetest, et OPECi riikide toodang on suurenenud ning Föderaalreserv otsustas intresse tõsta, vahendab Äripäev.

Föderaalreservi otsus intresse tõsta tugevdas dollarit ja see peaks naftale survestavalt mõjuma. Nimelt muutub tooraine teistes valuutades arveldajate jaoks kallimaks.

Nafta hinna tõus on seda üllatavam, et USA Energiainformatsiooni Administratsioon teatas, et möödunud nädalal tõusid USA naftavarud. Ka see oleks pidanud nafta hinda aitama alla suruda. Mõni päev tagasi teatas Rahvusvaheline Energiagentuur, et OPECi riikide naftatoodang kasvas novembris ning keskmiseks päevaseks toodanguks kujunes 33,87 miljonit barrelit.

Eksperdid on märkinud, et järgmised nädalad on naftaturgu silmas pidades eriti olulised, sest siis on näha, kas OPECi liikmed peavad naftaleppest kinni. Samuti tasub jälgida OPECisse mitte kuuluvate riikide naftatootjaid, kes on samuti naftaleppega seotud. Siiski ei tasu eeldada, et naftatootmine väga kiiresti langema hakkab, kuna toodangu kiire vähendamine pole sageli tehnoloogiat silmas pidades võimalik. Praegune naftalepe kehtib kuus kuud.

Nii WTI kui ka Brenti naftabarreli hind kallines nädalaga veidi üle 0,1 protsendi. Bensiini hind tõusis aga 3 protsenti ja 95 Rotterdami bensiini tonn maksab 519 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077