21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tooraineturud hakkavad taastuma

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: BHP: tooraineturud hakkavad taastuma; vase hind kukkus kaheksa päeva järjest; tootmise taastamine survestab alumiiniumi hinda; maagaasi hind odavnes järsult; nafta hind jõudis viimase aasta kõrgeima tasemeni;

BHP: tooraineturud hakkavad taastuma

Maailma suurim kaevandusfirma BHP Billiton teatas, et näeb varajasi märke tooraineturu tasakaalustumisest. Nafta ja maagaasi puhul on kõige tõenäolisem, et nad 2018. aastaks kallinevad, vahendab Bloomberg.

„Turu põhinäitajad viitavad sellele, et nafta- ja maagaasiturud võiksid järgmise 12-18 kuu jooksul paraneda,“ ütles kaevandusgigandi tegevjuht Andrew Mackenzie. „Rauamaagi ja metallurgilise söe hinnad on olnud oodatust tugevamad, aga me ootame, et lühiajaliselt kasvab nende toorainete puhul pakkumine nõudlusest kiiremini.“

Lisaks BHP-le on optimistlikult meelestatud ka Rio Tinto, sest Hiina nõudlus püsib tugev. Barclays panga sõnul peaksid toorained 2017. aastal laiapõhjaliselt taastuma, sest nõudlus paraneb.

Bloombergi toorainete indeks on jaanuari põhjadest kallinenud umbes 19 protsenti. Rauamaagi hind on tõusnud sellel aastal 34 protsenti ning nafta on lisanud 14 protsenti, sest OPECi naftakartell jõudis eelmisel kuul tootmise külmutamise osas kokkuleppele. Viimati sõlmiti selline kokkulepe kaheksa aastat tagasi.

Vase hind kukkus kaheksa päeva järjest

Vase hind odavnes kuni neljapäevani kaheksa päeva järjest, mis on pikim jada alates 2014. aastast. Nimelt on turul ilmunud mitmed märgid, et pakkumine on jätkuvalt kõrge.

Rafineeritud metalli tootmine ületas juulis tarbimist 105 000 tonni võrra, teatas International Copper Study Group neljapäeval. Veel kuu aega tagasi oli turul 60 000 tonnine defitsiit. Hiina tööstuse ja infotehnoloogia ministeerium teatas, et riigi vasetootmine kasvab 2020. aastaks 9,8 miljoni tonnini. 2015. aastal toodeti 7,96 miljonit tonni vaske.

„Vase hind langeb, sest tootjad pole oma plaanidest kinni pidanud ja metallide tootmist vähendanud, eriti Hiinas,“ ütles BGC Partnersi baasmetallide juht Michael Turek.

Tonn vaske maksis neljapäeva õhtuks 4671 dollarit. Rauamaagi hind tõusis nädalaga 3,8 protsenti ja tonn maksab 58,85 dollarit.

Tootmismahtude taastamine survestab alumiiniumi hinda

Alumiiniumi keskmine päevane tootmine jõudis septembris rekordini, sest Hiina suurendab oma tootmist, selgub Rahvusvahelise Alumiiniumi Instituudi (IAI) andmetest, vahendab Reuters.

Globaalne tootmine oli septembris keskmiselt 164 000 tonni päevas (augustis 159 800 tonni). Hiina tootis terve kuuga 2,75 miljonit tonni vaske, mis on 15 kuu kõrgeim tase.

„Alumiiniumi selleaastane hinnatõus on kasumlikust parandanud ja see ärgitab tootmist uuesti suurendama,“ ütles Capital Economicsi tooraineturgude ökonomist Caroline Bain.

Eelmisel aastal vähendasid Hiina tootjad järsult oma tootmist ning hinnad jõudsid selle aasta augustis 13 kuu kõrgeima tasemeni.

Hiina tootmine jätkab tõenäoliselt kasvu, mis tähendab, et alumiiniumi hind langeb aasta lõpuks 1550 dollarini tonnist, teatas konsultatsioonifirma AZ-China tegevdirektor Paul Adkins.

Nädalaga langes alumiiniumi hind 3,6 protsenti ja tonn maksab 1631 dollarit. Veel augustis maksis tonn 1709 dollarit.

Teistest toorainetest kallines tsingi hind 3 protsenti ja tonn maksab 2308 dollarit. Tina lisas 2,3 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 19 925 dollarit. Nikkel odavnes 1,2 protsenti 10 310 dollarini tonnist.

Kulla hind tõusis 0,7 protsenti 1264 dollarini untsist ja hõbe odavnes 0,2 protsenti 17,46 dollarini untsist.

Maagaasi hind langes järsult

USA maagaasi hind tegi selle nädala kolmapäeval viimase kuue nädala suurima kukkumise, sest prognoositakse, et oktoobri lõpuni püsib ilm küllaltki soe. Kardetakse, et pehmem sügis ja talv võivad küttenõudlust piirata.

MDA ilmateenistus prognoosib, et USA mandril püsib tavapärasest soojem ilm kuni novembri alguseni. Chicagos võib temperatuur tõusta 27. oktoobril lausa 18 kraadini (celsius), mis on 6 kraadi võrra kõrgem kui tavaliselt.

Spekuleeritakse, et maagaasi hinnaralli võib läbi saada, sest järgnevatel kuudel on nõudlus väiksem. See suurendab omakorda maagaasi varusid. Hinnad hakkasid oktoobri alguses kiiresti tõusma, sest elektrijaamade nõudlus oli suur ning tootmine alanes.

„Prognoosidest selgub, et oktoobris võib ilm keskmisest soojem olla,“ ütles Price Futures Groupi analüütik Phil Fynn. „Need prognoosid tekitavad muret, et varud hakkavad kasvama.“

Maagaasi hind langes USAs kolmapäeval 2,9 protsenti ning praegu maksab Briti soojusühik (293,3 kw/h) 3,14 dollarit. Tegemist oli suurima langusega alates 1. septembrist.

Nafta hinnad viimase aasta rekordini

Nafta hinnad tõusid kolmapäeval selle aasta kõrgeima tasemeni, kirjutab CNN Money.

Nimelt ilmus raport, millest selgus, et USA naftavarud vähenesid ootamatult. WTI kallines päevaga üle 2 protsendi ja jõudis vahepeal tõusta ka 52 dollarini barrelist, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juulist.

Neljapäevaks hind veidi taandus ning nädala lõikes tõusis WTI 0,15 protsenti 51,09 dollarini barrelist. Brent odavnes 0,4 protsenti ja barrel maksab 52,19 dollarit.

Valitsuse raportist selgus, et USA naftavarud vähenesid eelmisel nädalal 5,2 miljoni barreli võrra. Andmed olid turuosalistele ootamatud, sest oodati hoopis 2,1 miljoni barreli suurust kasvu.

Investorid, kes on hinnatõusule panustanud, loodavad, et ootamatu varude vähenemine viitab ülepakkumise leevenemisele. Nafta hinnad on viimase kahe aasta jooksul tublisti langenud, sest suuremad tootjad kaitsevad oma turuosa ning pole tahtnud tootmist vähendada.

Analüütikute sõnul võis varude kasv olla osaliselt tingitud ka sellest, et Oklahoma varunduspunkti naftat transportiv torujuhe oli vahepeal tööst väljas.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines 0,4 protsenti ja tonn maksab 513 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077