14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin tõstab nafta hinda

Blogi autor Mait Kraun.
Autor: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Hiina kaubandusnumbrid panid vase hinna langema; Goldman: tsingi hinnad kallinevad edasi, aga pikem tulevik tume; Filipiinide valitsus ähvardas niklikaevandusi; Putin pani nafta hinna tõusma.

Hiina kaubandusnumbrid panid vase hinna langema

Vase hind hakkas nädala teises pooles langema, sest Hiina kaubandusandmed olid oodatust kehvemad, vahendab mining.com.

Vase hind langes nädalaga 1,8 protsenti ja tonn maksis Londoni metallibörsil reedeks 4712 dollarit. Punasel metallil pole sellel aastal väga hästi läinud – 2016. aasta tõus jääb 2 protsendi juurde ning eelmisel aastal langes vase hind 26 protsenti.

Hiina avaldas oma septembrikuu kaubandusandmed, millest selgus, et eksport langes eelmise aastaga võrreldes 10 protsendi võrra. Analüütikud muretsevad Hiina majanduse tervise pärast, sest riik on maailma suurim metallide importija.

Hiina vaseimport langes 340 000 tonnini (septembris oli vastav number 350 000 tonni). Kontsentraadi import langes eelmisel kuul 4,1 protsendi võrra 1,39 miljoni tonnini.

Goldman: tsingi hinnad kallinevad edasi

Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et tsingi hinnad võiksid 6 kuu perspektiivis jätkata kasvu, vahendab Financial Times.

Turul on sellele aastal tõenäoliselt 360 000 tonni suurune defitsiit, sest Hiina on keskkonnaregulatsioone karmistanud ning selle tõttu on sealne tootmine ka vähenenud, teatas pank. See võib tonnihinna viia aasta lõpus 2500 dollarini, ütles Goldmani analüütik Yubin Fu.

„Me arvame, et järgmise kuue kuu jooksul on tsingi hind kõrgemal kui ülejäänud kümnendi jooksul (kuni 2020. aastani),“ kirjutas Fu oma uuringu raportis.

Sellel aastal on tabanud turgu tsingi defitsiit, sest mitmed suured kaevandused on suletud ja kaevandusgigant Glencore vähendas oma tootmist.

Pikemas perspektiivis kasv ei jätku

On tõenäoline, et tsingi hind ei jätka pikemas perspektiivis siiski kasvu, teatas Goldman. Hinnad võivad kukkuma hakata juba järgmise aasta esimeses kvartalis, sest Hiina tootjad reageerivad kõrgematele hindadele tootmise suurendamisega. Lisaks sellele taastab oma tootmise ka Glencore, avaldas investeerimispank.

„Varasematel perioodidel on tootmist hakatud tõstma siis, kui hinnad on praegusest tasemest veidi kõrgemal olnud,“ ütles Fu.

Pikaajaliselt on Hiina oma majanduse kasvumudelit muutmas – investeeringute põhiselt majanduselt minnakse üle teenustel põhinevale majandusele ja see mõjub metallidele kehvasti, ütles ta. Hiina nõudlus moodustab üle 50 protsendi tööstusmetallide ülemaailmsest nõudlusest.

Tsingi hind langes nädalaga 4,4 protsenti ja tonn maksis reedeks 2240 dollarit. Sellel nädalal on hinda alla surunud eelkõige tugevnev dollar ja teiste toorainete langus.

Filipiinide valitsus ähvardas niklikaevandusi

Nikli hind hakkas sellel nädalal uuesti tõusma, sest Filipiinide valitsus on kaevandustele seatud keskkonnanõuete osas muutunud uuesti karmimaks, vahendab Reuters.

Loodusressurside minister Regina Lopez ütles, et ta tahab tööstuse „magama panna“. Filipiinid on maailma suurim niklitootja ning keskkonnaauditi järel on riigi 41 kaevandusest suletud juba veerand. Kardetakse, et sulgemine ähvardab veel 20 kaevandust.

„Ma tahan piirata igasuguste uute kaevanduste loomist,“ ütles Lopez, kes on tuntud ka keskkonnaaktivistina. „Ma ei taha kaevandusfirmadega võidelda. Ma võin nendega koostööd teha, aga nõudmine on selline, et nad ei reostaks jõgesid ja ei hävitaks riisipõlde.“

Nikli hind kallines nädalaga 3,5 protsenti ja tonn maksab 10 430 dollarit. Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et tonnihind võib negatiivse stsenaariumi puhul tõusta ka 15 000 dollarini. „Seda juhul, kui kaevanduste sulgemine saab olema oodatust karmim,“ teatas investeerimispank.

 

Teistest toorainetest kallines rauamaagi hind 1,5 protsenti ja tonn maksab 56,67 dollarit. Tina odavnes 2,1 protsenti ning reedeks tuli tonni eest välja käia 19 485 dollarit. Alumiiniumi tonnihind kallines 1 protsendi 1692 dollarini.

Sellel nädalal on mitmete tööstusmetallide hinnad odavnenud, aga poole aasta lõikes on olukord hea. Eelmisel nädalal jõudsid metallid uuesti pulliturule (vähemalt 20protsendiline tõus eelmisest põhjast) ning turgude meeleolud toorainete suhtes on paranenud.

Putin pani nafta hinna tõusma

Nafta hinnad jõudsid viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest Venemaa teatas, et tootmise külmutamise kokkuleppega ollakse valmis liituma, vahendab Bloomberg.

„Venemaa on valmis liituma meetmetega, mille abil piiratakse naftatootmist. Ühtlasi kutsume teisi naftatootjaid sama tegema,“ ütles Venemaa president Vladimir Putin Istanbulis toimuval Maailma Energia Kongressil. „Me arvame, et praeguses situatsioonis on tootmise külmutamine või vähendamine ainuõige otsus, millega globaalse energiaturu stabiilsus tagada.“

Nafta hinnad on 2014. aastaga võrreldes (üle 100 dollari barrelist) jätkuvalt küllaltki madalal ja tootjariigid on tugeva surve all. Eelmisel kuul Alžeerias toimunud OPECi kohtumisel ostustati tootmist piirata, mis pani hinnad kallinema.

Maailma suurimate naftariikide esindajad kohtuvad novembri lõpus, et arutada viise, kuidas naftatootmist täpselt vähendama hakatakse.

Brenti toornafta hind kallines nädalaga 1 protsendi ja WTI lisas 2,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 52,4 ja 51 dollarit barrelist. Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 3 protsenti ja tonn maksis reedel 511 dollarit.

 

Autor: Nädal börsil

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077