13. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgatõus närib ettevõtja kasumit

Tööstuse Äriplaan 2017 vestlusringis räägiti kiirest palgatõusust.
Foto: Raul Mee
Jätkuv palgatõus on jõudmas kriitilise piirini – kasumi arvelt palku tõsta enam naljalt ei saa, tõdesid sel nädalal Tööstuse Äriplaani konverentsi paneeldiskussioonil nii riigi kui erasektori juhid.

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi aga palgatõus lähitulevikus ei peatu. Tänavu tõuseb riigi keskmine palk 6,7%, järgnevaks kaheks aastaks pakutakse 5,5% kasvu. Äriplaanile kogunenud sadakond tööstussektori esindajat niivõrd suurt palgatõusu ei näe.

Siht astuda Euroopale kandadele

Arutelu modereerinud Äripäeva peadirektori Igor Rõtovi küsimusele, kelle ettevõttes jääb tuleval aastal palgatõus alla 5,5%, tõstis käe lõviosa publikust. Vaid kümmekond andis märku, et nende firmas on oodata sellest kõrgemat tõusu.

Ametiühingute Keskliidu juhi Peep Peterson ütles, et jätkuv palgatõus on liidu selge siht – eesmärk on palgatasemega Euroopale järele jõuda. Selleks rihib liit 6% tõusu aastas. „Iga kord, kui meile öeldakse, et võtke hoogu maha, vastame, et ei tahaks,“ rääkis ta.

Petersoni sõnul annab keskliit endale aru, et palgatõus tuleb praegu ettevõtete kasumi arvelt ning üle 4-5 aasta selline skeem jätkuda ei saa. „Kui (kasumi ja palga – toim) suhe muutub samasuguseks nagu Soomes ja Rootsis, siis palgaralli lõpeb,“ sõnas ta.

Talle vastandus teravalt Eesti ühe suurema metallitööstusettevõtte Favor juht Mart Proos. „Kas me tahame jõuda samasse seisu, kus Soome tööstus on täna?“ päris ta. Proosi sõnul on ainuüksi tänavu talle müügiks pakutud nelja Soome ettevõtet, kus tootmine ei tasu ennast enam ära. „Teatud palgatõus on okei, kuid see number pole 6-8%,“ sõnas ta.

Rahandusministeeriumi statistikast selgub, et majandusest kiiremini kasvav keskmine palk on ettevõtete kasumimarginaalidele haamri vajutanud. „Sõltuvalt sektorist ja ettevõtetest on variatsiooni, kuid üldiselt oleme lae juures,“ sõnas ettevõtlusminister Liisa Oviir. Koos tõdeti ohtu, et ettevõtted võivad väikese kasumlikkuse tõttu Eestis tootmise peatada.

Loe, mida arutati Tööstuse Äriplaan 2017 vestlusringis, lähemalt Äripäevast.

Meeleolukat galeriid vaata SIIT.

Autor: Urmo Andressoo, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077