12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome plaanib tööstusele elektrihinna toetust

Soome rehkendab heitmekvoodi hinna tõusuga.
Foto: EPA
Soome valitsus plaanib vähendada rasketööstuse elektriarvet, kuid majandusanalüütikud laidavad plaani maha – see oleks riigi ressursi raiskamine, vahendavad YLE uudised.

Veel sel nädalal tahab Soome valitsus parlamenti saata eelnõu, mis kehtestabelektrienergia suurtarbijatele tulevast aastast täiendava toetuse mahus ca 43 miljonit eurot.

Aastatel 2017-2021 kuluks sellele toetusele üle 232 miljoni euro. Raha tuleks riigi eelarvest ja sellest saaksid kasu näiteks sellised ettevõtted nagu UPM Kymmene, Stora Enso, Metsä Group, SSAB (endine Rautaruukki), Outokumpu, Kemira, Borealis – kokku ligi 100 ettevõtet.

Toetussumma suurus sõltub kliima soojenemist põhjustavate heitmete kvoodi hinnast ja võib kujuneda plaanitust ka väiksemaks. Toetuse mõte on korvata ettevõtetele heitmekvootide kallinemine, et vältida ettevõtete üle kolimist riikidesse, kus saastamine nii kulukas ei ole.

Soome metsatööstus peab konkurentsivõime seisukohast toetust vältimatuks, kuna sarnased toetused on olemas ka teistes ELi riikides. Soome riigi majanduspoliitika analüüsi instituut VATT on aga uue toetuse osas väga kriitiline, seades küsimärgi alla isegi kolimisriski kui sellise olemasolu. Pealegi saab energiamahukas tööstus juba praegu elektri hinnas maksusoodustusi. Instituut rehkendab, et koos uue toetusega kasvab rasketööstusele tehtud soodustuste hind aastas ligi 650 miljonile eurole.

VATTi kriitika on, et selline tugi ei lisa firmade tootlikkust ega rahvusvahelist konkurentsivõimet. Riigi majanduse seisukohast oleks otstarbekam seda raha kasutada uue tehnoloogia juurutamiseks ning teadus- ja arendustööks. See aitaks tõsta tootlikkust ja ergutada majanduskasvu.

Kummastust tekitab ka see, et toe arvutamisel on rehkendanud saastekvoodi hinnaks 8-11 eurot tonnist, tegelik hind on praegu 4,5 euro ringis. Ja iseküsimus on, palju saastekvoodi kallinemine Põhjalas elektri hinda kergitaks, sest kivisöest elektri tootmine on järjest vähenenud. Hind on tuuleenergia tootmise jõudsast kasvust languses.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077