Autor: Tööstusuudised.ee • 5. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva elektrijaamad kasvatasid tänavu suvel elektritootmist poole võrra

Elektritootmine kasvas Narva elektrijaamades.
Foto: Erik Prozes
Selle aasta suvel töötasid Narva elektrijaamad ühtlasemas režiimis ja stabiilsema tootmiskoormusega, mis on iseloomulik pigem talvekuudele. Elektrit eksporditi naaberriikidesse üle 750 gigavatt-tunni.

„Elektri tootmismaht Narva elektrijaamades oli kolme kuu jooksul -  juunist kuni septembrini - 2118 gigavatt-tundi, mis on 710 gigavatt-tundi ehk 50% rohkem kui 2015. aastal samal ajal. Esines ka mitmepäevaseid perioode, kus tootmismaht oli praktiliselt maksimaalne. Narva elektrijaamade energiaplokkide keskmine tootmiskoormus oli tänavu suvel 88,5% maksimaalsest tootmiskoormusest, mis on kõrgeim näitaja kogu selle aasta kohta,“ rääkis Enefit Energiatootmise juhatuse esimees Tõnu Aas. 

Elektritootmise mahu suurenemine on tingitud mitme teguri koosmõjust nagu CO2 kvoodi maksumus, põlevkivitööstuse paindliku maksustamise süsteemi rakendumine ja soodne turuseis. Elektri turuhind oli sel suvel eelmise aastaga võrreldes kõrgem ka Põhjamaades, mis tõstis elektri turuhinda samuti Eestis.

Kõrgema elektri turuhinna Põhjamaades põhjustasid suurte tuumajaamade hooldused, madalam hüdroreservuaaride tase ning väiksem tuuleenergia kogus võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

"Lisaks tootmismahu kasvatamisele andsid need asjaolud ettevõttele võimaluse toota elektrit ka sujuvamal töörežiimil. See tähendab, et vähenesid energiaplokkide allakoormamised öösiti ja puhkepäevadel, samuti plokkide lühiajalised seiskamised," sõnas Tõnu Aas. "Võimalus operatiivselt reageerida elektrituru muutuvatele tingimustele ehk oskus töötada energiaturu poolt dikteeritavas režiimis on Narva elektrijaamade vaieldamatu saavutus ja annab meile muutliku hinnaga elektriturul eelise," lisas Aas.

Eesti eksportis juuni algusest kuni augusti lõpuni ligikaudu 0,8 teravatt-tundi elektrit. Sellest ligi 60 gigavatt-tundi liikus Soome ja ülejäänud Lätti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077