26. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas liitium on uus bensiin?

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaak jätkas jõulist taastumist; kaevandushiid sai rekordkahjumi; liitium on maailma kuumim tooraine; kokkuleppe lootused kergitavad nafta hinda

Rauamaak jätkas jõulist taastumist

Eelmisel aastal tooraineturul peksupoisi staatuses olnud rauamaak on tõusnud uuesti üle 50 dollari taseme, kirjutab Bloomberg.

Esmaspäeval tõusis 62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind lausa 6,2 protsenti ja jõudis 51,52 dollarini tonnist. Nädala lõikes tõusis rauamaagi hind 5,6 protsenti 49,75 dollarini tonnist. Eelmise aasta detsembri põhjadest on tooraine hind tõusnud juba 30 protsenti.

„Õhus on tunda optimismi. See on selgelt eristatav novembri ja detsembri meeleoludest – siis oli tunne nagu oleks surnuaiale sattunud,“ ütles Iron Ore Research Pty direktor Philip Kirchlechner. „Raske oli ennustada, kuhu hinnad liiguvad, aga 45-55 dollari vahemik tundus mõistlik,“ ütles ta.

Eelmisel aastal langes rauamaagi hind 39 protsenti, sest suuremad kaevandajad laiendasid tootmist ning Hiina terasenõudlus vähenes. 2016. aastal on hinnad tõusnud, sest Hiina tehased hakkasid rohkem terast tootma ning osad kaevandajad on tootmist veidi tagasi tõmmanud.

Vase hind kallines aga 0,3 protsenti ja tonni eest tuleb maksta 4601 dollarit.

Tsingi hind tõusis 3,3 protsenti 1700 dollarini tonnist. Tina hind kallines 1,6 protsenti ja tonn maksab 15 900 dollarit. Alumiinium lisas 2,5 protsenti ja tõusis 1557 dollarini tonnist. Nikli hind odavnes 0,8 protsenti 8340 dollarini tonnist.

Tööstustoorainete hindade stabiliseerumisele on eelkõige kaasa aidanud USA dollari nõrgenemine ning spekulatsioonid, et tooraineturg on põhja saavutanud.

Kaevandushiid sai rekordkahjumi

Brasiilia kaevandushiid Vale teatas neljapäeval, et ettevõtte eelmise kvartali kahjum oli rekordiline. Ühtlasi on Vale kolme maailma suurima rauamaagi tootja seas esimene, kes on osa oma põhivaradest müüki pannud.

Rio De Janeiros baseeruv ettevõte teatas, et nende neljanda kvartali kahjum oli 8,57 miljardit dollarit. Viimasest kuuest kvartalist on kaevandaja olnud kahjumis viiel. Süüdi on eelkõige rauamaagi kauakestnud hinnalangus.

Vale süüdistas halbades tulemustes osaliselt ka varade ümberhindamist ja Brasiilia reaali 47 protsendilist langust dollarisse (eelmisel aastal). See suurendas ettevõtte dollarites nomineeritud võla mahtu.

Terve aasta kahjum oli 12,13 miljardit dollarit. 2014. aastal oli kaevandaja 657 miljoni dollariga kasumis.

Liitium on „maailma kuumim tooraine“

Turuosalised on konsensusel, et liitiumi nõudlus tõuseb sellel aastal ja ka järgnevatel aastatel. Nõudluse kasvu põhjustavad uued tehased ja aina populaarsemaks muutuvad energiasalvestusseadmed. Mainimata ei tasu jätta ka elektriautosid.

See on põhjus, miks Goldman Sachs kutsub liitumit „uueks bensiiniks“. The Economist kutsub liitiumi „maailma kuumimaks tooraineks“. Maailma suurimad patareitootjad ja autotootjad võistlevad tihedalt liitiumi tarnelepingute pärast, kirjutas väljaanne.

Hiinast imporditava 99protsendilise liitiumi hind kahekordistus eelmise aasta lõpus vaid kahe kuu jooksul ja jõudis 13 000 dollarini tonnist.

Konkurents on aga tulevikus veelgi tihenemas, sest elektriauto plaane peavad ka Apple ja Google. Google arendab eelkõige isesõitvate autode tehnoloogiat.

Liitiumi kaevandajate jaoks on see hea uudis ning investorid on sektori vastu ka järjest rohkem huvi näitamas.

Liitiumi kaevandavaid ettevõtteid koondav S-BOX Lithium Total Return indeks on augustis saavutatud põhjadest kallinenud 70 protsenti 89 euroni.

Kokkuleppe lootused kergitavad nafta hinda

Loodetakse, et suuremad tootjad jõuavad naftatoodangu mahtude külmutamise osas kokkuleppele. See on pannud viimastel nädalatel ka nafta hinna tõusma.

WTI toornafta kallines 5,3 protsenti, Brent langes aga 0,3 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 33,31 ja 35,35 dollarit.

Eelmisel nädalal tegid Saudi Araabia, Venemaa, Katar ja Venezuela ettepaneku nafta tootmismahtude külmutamiseks jaanuari kuu tasemetel. Venemaa energiaminister Aleksander Novak ütles laupäeval, et kokkulepe saavutatakse tõenäoliselt 1. märtsil.

„Tootmise külmutamine on protsessi algus. Kui kõik suuremad tootjad jõuavad kokkuleppele, et mahte ei suurendata, siis hakkab varude maht samuti pikaajaliselt vähenema. See võtab aega,“ ütles Saudi Araabia naftaminister Ali Ibrahim Naimi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077