15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind kukkus 29 dollarini

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Barclays’ pank kärpis vase hinnaprognoosi; Citigroup: rauamaak kukub alla 30 dollari; nafta hinnalangus kiirenes; kulla hinnapõhi ei ole tõenäoliselt veel käes; nafta sööb BHP varade väärtust.

Barclays’ pank kärpis vase hinnaprognoosi

Barclays’ pank vähendas vase hinnaprognoose ja ütles, et Hiina taastumine aasta esimeses pooles on ebatõenäoline. Vase hind langes sellel nädalal kuue aasta madalaima tasemeni.

Barclays ütles, et sellel aastal saab vase keskmine hind olema 4350 dollarit tonnist. Eelnevalt prognoositi, et keskmine hind jääb 5625 dollari juurde. Tõenäoliselt on turul 2016. aastal 250 000 tonnini ulatuv ülajääk.

Tööstusmetallid on ka 2016. aastal kõvasti vatti saanud, sest muretsetakse, et Hiina olukord halveneb. Riigi aktsiaturu krahh ja jüaani odavnemine on raputanud ka ülejäänud maailma finantsturge. Laupäeval tulid ka Hiina inflatsiooniandmed, millest selgus, et detsembris oli inflatsioon valitsuse eesmärgist poole madalam. Enim kannatavad hinnalangusest kaevandusfirmad.

„Usku vase hinnatõusu praktiliselt ei ole. Hiinast ja USAst peab tulema positiivseid uudiseid, et turumeeleolusid muuta,“ ütles Long LeafTrading Groupi strateeg Tim Evans.

Vase hind langes 2,9 protsenti ja tonn maksab 4392 dollarit – see on kuue aasta madalaim hinnatase.

Nafta hind jätkas kiiret langust

Naftahinnad kukkusid reedel alla 30 dollari taseme, sest Iraani plaan hakata naftatootmist suurendama hoiab turgu surve all, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind on nädalaga langenud 14,3 protsenti ja barrel maksab 29,47 dollarit. Brent on odavnenud 12,3 protsenti 29,48 dollarini barrelist.

Turgude meeleolud on negatiivsed, sest Iraan saab peagi rahvusvahelistest sanktsioonidest lahti. Arvatakse, et see võib juhtuda juba sellel nädalavahetusel. Pärast seda hakkaks Iraan kiiresti naftaeksporti suurendama.

„Nafta ülepakkumine koos nõudluse vähenemisega on palju hullem olukord. Iraan suurendab aga veelgi pakkumist. See tähendab, et trend on jätkuvalt alla,“ ütles London Capital Groupi analüütik Brenda Kelly.

Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh on lubanud suurendada naftatootmist 0,5 miljoni barreli võrra päevas. Seda juba paar nädalat pärast sanktsioonidest loobumist. Kuue kuu pärast plaanitakse tootmist suurendada veel samavõrra.

Kas ka rauamaak läbib 30 dollari taseme?

Nafta on jõudnud juba allapoole 30 dollari taset. Kas rauamaak järgneb? Citigroup igatahes arvab, et tõenäoliselt küll.

„On suur tõenäosus, et rauamaak kukub 2016. aastal alla 30 dollari tonnist,“  ütles Citigroupi Aasia tooraineturu uuringute juht Ivan Szpaskovski. „Esimesel poolaastal tuleb kõige suurem surve hoopis nõudluse poolelt. See tuleneb Hiina terasetööstuse nõrgast nõudlusest.“

Citigroup prognoosib, et rauamaagi keskmine hind saab 2016. aastal olema 36 dollarit ja 2017. aastal 35 dollarit (eelmised prognoosid olid vastavald 39 ja 40 dollarit).

Rauamaagi hind kukkus nädalaga 5,7 protsenti ja tonn maksab 40,22 dollarit.

Teistest toorainetest langes tsingi hind 0,7 protsenti, tina kukkus 3,1 protsenti ja alumiinium odavnes 0,9 protsenti. Tonnihinnad olid neljapäeva õhtuks vastavalt 1495, 13 305 ja 1462 dollarit.

Nikli hind kukkus aga 1,4 protsenti ja tonn maksab 8390 dollarit.

Kulla hind hakkas sellel nädalal uuesti langema, vaatamata sellele, et aktsiaturgudel on ebakindlus kasvanud. Paljud analüütikute sõnul pole kulla hind pärast 4 aastat kestnud langust veel põhja leidnud. Kullauntsi hind odavnes 1,5 protsenti ja hõbe kaotas 1,2 protsenti. Kummagi unts maksis neljapäevaks 1081,84 ja 13,85 dollarit.

Nafta sööb BHP Billitoni varasid

BHP Billiton teatas, et nende USA nafta ja gaasiga seotud varade väärtus on kukkunud 7,2 miljardi dollari võrra.

Kaevandusfirma ütles, et vähendab USAs oma puurtornide arvu senise seitsme asemel viieni. Üksnes aasta aega tagasi kontrollis ettevõte 26 puurtorni.

„Nafta- ja gaasiturud on olnud palju nõrgemad kui tööstus ootas,“ ütles BHP tegevjuht Andrew Mackenzie. „Me reageerisime kiiresti ja vähendasime oma tegevus- ja kapitalikulusid.“

Lisaks sellele ütles ettevõte, et vaatab terve 2016. aasta investeerimis- ja arendusplaanid üle. BHP aktsia on täna langenud 7,5 protsenti.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077