Autor: Kaisa Gabral • 15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal suurkoondamisest: maksusüsteem vajab kiiret muutust

Majandus- ja taristuministri Kristen Michal.
Foto: Andras Kralla
Majandus- ja taristuministri Kristen Michali sõnul on suurkoondamise taga peamiselt olukord maailmaturul. Peale töökohtade loomise Ida-Virumaal kavatseb valitsus võtta luubi alla ka maksukoormuse muutuse.

„Pean õigeks ka keskkonnatasude alandamist ja ressursitasu sidumist põlevkivitoodete lõpptoote hindadega,“ märgib Michal kirjalikus kommentaaris. Ta lisab, et kuigi põlevkivisektoril on märkimisväärne keskkonnamõju, siis on teisalt põlevkivisektori säilimine Eesti majandusele ning Ida-Virumaa tööhõivele oluline.

Peamine suurkoondamise põhjus on Michali sõnul nafta ja sellest sõltuva põlevkiviõli maailmaturu hinna järsk langus, mis ei võimalda VKG-l Kiviter tehnoloogia toodangut kasumilikult turule müüa ja seetõttu otsib ettevõte kõiki võimalusi enda pikemaajalise elujõulisuse säilitamiseks. „Koondamine on kahtlemata maailmas toimuva ning maailmaturu hinnalanguse tagajärg Eestis,“ märgib Michal.

Ministri sõnul ollakse VKG juhtkonnaga ühenduses ja üritatakse koostööd leida inimestele olukorda maailmaturu negatiivsest muutusest leevendada. „Eelmisel aastal tegime muudatused kaevandamisreeglites, mis võimaldas luua uusi töökohti. Järgmine leevendusmeede võiks olla muutus maksustamises,“ nentis Michal.

„Kehtiv maksukoormus ja -süsteem vajab kiiret muutust, arvestades ettevõtete elujõulisuse ning tööhõive säilitamise vajadust. Põhimõte peaks oleme lihtne – kui ettevõtetel on keerulisem, siis ka riik kogub vähem keskkonna ning ressursitasusid ning maailmaturu hinna tõustes on taas võimalik ka rohkem tasuda,“ märgib Michal.

Loe pikemalt edasi Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077