Autor: Harro Puusild • 29. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohtma: Eesti masinasektori ettevõtted kardavad investeerida

Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma.
Foto: Martin Kivimäe
Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma rääkis novembri lõpus Lätis toimunud rasketööstusmessil Tech Industry 2015, et Eesti masinasektor on languses ja ettevõtted kardavad investeerida.

“Me töötame lõpuks tööstuspoliitikaga, kutsume seda roheliseks raamatuks. See lõppeb detsembris, nii et raamat on peaaegu valmis. Lõpuks on masinaehitussektorist saanud riigi üks prioriteete, nagu ka IT- ja puidusektor,” rääkis Rohtma messil toimunud seminaril. 

“Meil on probleeme pädeva tööjõuga ja sektor on tegelikult languses. Palgakulud kasvavad kiiresti ja seda peamiselt Soome tõttu,” jätkas Rohtma ja lisas, et 2015. aastal on sektori palgakulu kasvanud 22%.

Paindlikud, aga liiga väikesed. Eesti masinatööstuse plussideks pidas Rohtma kvaliteeti, paindlikkust ja õigeaegseid tarneid. “Miinuseks ongi paraku tööjõud, firmad on liiga väikesed selleks, et võita suuri projekte. See on suur probleem,” märkis ta. “Firmad kardavad ka investeerida. Eestis oleks kõik justkui paigal, ettevõtted nagu ootavad midagi ja nad ei tea, mis edasi saab. Mis juhtub Euroopas ja Venemaal.”

Samas rääkis Läti masinatööstuse liidu (MASOC) juhi Toms Grinfelds, et Lätis on sektori investeeringud küll kasvamas, kuid poliitiline olukord on veel keeruline ja sektor tervikuna tänavu ei kasva.

“Poliitiline seis on põhiline, mis meid praegu mõjutab. Eriti Venemaa, kus me järgmisel aastal erilist paranemist ei oota,” ütles liidu juht. Läti peamised eksporditurud on Põhjamaad ja Saksamaa. Kokku ekspordib Läti enam kui 100 riiki. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077