4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoorainete hinnakasvuks on vaja nõudlust

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: isegi tööstusmetallide tootmise vähendamine ei pane hindu tõusma; plii hind kallineb; rauamaak jätkab vabalangust; nafta hinnad lähedale uutele põhjadele.

Isegi tootmise vähendamine ei pane hindu tõusma

Lisaks tsingi ja nikli tootmise vähendamisele teatasid Hiina tootjad, et vähendavad vasetootmist kokku 350 000 tonni võrra. See aitas hindadel kallineda umbes protsendi võrra, aga hinnatõus jäi üürikeseks ja vask langes tagasi kuue aasta põhja.

Morgan Stanley analüütikute sõnul ei ole turgusid suudetud piisavalt veenda, et ettevõtete vaheline kokkulepe püsib ka hindade tõusmise ajal. See annab ka selge signaali, et turgudel on lisaks tootmise vähendamisele vaja ka nõudluse tugevnemist.

„Selleks, et vask, nikkel ja tsink märkimisväärselt taastuksid, peab nõudluse kasv taastuma hakkama,“ ütlesid Morgan Stanley analüütikud sellel nädalal. Kõige tõenäolisemalt võiks nõudluse taastumine tulla Hiinast – selleks on vaja aga majanduse aeglustumise peatumist ja uut stabiilsust. Vase nõudlusele aitaks kaasa ka Euroopa, USA ja Jaapani majanduste kiire taastumine.

Tööstusmetallide tootjad murravad pead, kuidas hinnalangust tootmise vähendamisega peatada. 20. novembril teatasid Hiina sulatajad, et vähendavad tsingitootmist 500 000 tonni võrra. See aitas tsingi hinnal veidi tõusta. Kui tootjad teatasid aga nikli toodangu 20protsendilisest kärpimisest, kukkus hind hoopis 4,6 protsenti.

„Hindasid suudab päästa vaid Hiina“

Morgan Stanley analüütikute sõnul on sellised ettevõtete vahelised kokkulepped küllaltki haprad. „Kui üks tootja rikub hindade tõusu ajal kokkulepet ja hakkab tootmist suurendama, siis teevad seda ka teised ning hinnad jõuavad tagasi põhjadesse,“ ütlesid nad.

Goldman Sachsi analüütikud aga arvavad, et ainukesena saab hindasid „päästa“ Hiina nõudluse taastumine.

Londoni Metallibörsi kuuest tööstusmetallist koosnev indeks on tänavu langenud 26 protsenti – tegemist on halvima aastaga alates 2008. aastast.

Vask kallines 0,3 protsenti ning tonn maksab 4563 dollarit. Tsingi hind kukkus 1,8 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1549 dollarit. Nikli tonnihind maksab 8980 dollarit. Enamus tööstusmetalle on viimastel nädalatel langenud 6 aasta madalaimate tasemeteni.

Plii hind tõuseb

Teistest tööstustoorainetest erineb suuresti plii, mille varud on Londoni metallibörsil sellel aastal kõvasti langenud.

Selle nädala seisuga on varud vähenenud juba 48 sessiooni järjest, mis on pikim jada alates 1970. aastast. Kokku on varud vähenenud tänavu 42 protsenti ja jõudnud madalaima tasemeni alates 2009. aastast.

Neljapäevaks kallines plii tonnihind 1665 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 9. novembrist. 23. novembril jõudsid hinnad viie aasta põhja – sealt alates on hinnatõus olnud 7 protsenti.

Rauamaak jätkab vabalangust

On tõenäoline, et rauamaagi hind murrab peagi 40 dollari taseme, sest kaevandajad suurendavad tootmist ning Hiina nõudlus püsib nõrk.

„Rauamaagi väljavaade püsib sünge, sest lõpptarbija – ehituse ja tööstuse – nõudlus püsib ebakindel,“ ütles BMO Capital Marketsi analüütik Jessica Fung. Ta lisas, et terase varud on kasvamas.

62 protsendilise sisaldusega Qingdao sadamasse transporditava rauamaagi hind kukkus nädalaga lausa 7,5 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 40,75 dollarit. Hind on kukkunud sellel nädalal iga päev.

Nafta hind langeb edasi

Nafta hinnad langesid nädalaga üle 6 protsendi. Peamiselt mõjutas nafta hindu USAst tulnud andmed, mille kohaselt on sealsed toornafta varud tõusnud juba 10 nädalat järjest.

Analüütikud hoiatasid, et enne reedel toimuvat OPECi kohtumist võib oodata veel volatiilsust.

Naftale avaldas survet ka tugevam dollar. Nimelt tõusis valuuta nädala keskel pärast Föderaalreservi juhi Janet Yelleni kõnet 12 aasta kõrgeimale tasemele. Tõsi, pärast neljapäevast Euroopa Keskpanga oodatust lahjemat stimuleerimise laiendamist dollar siiski veidi taandus.

Energia- ja Informatsiooni Administratsiooni andmetest selgus, et USA toornafta varud kasvasid eelmisel nädalal 1,2 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta kukkus nädalaga 6,1 protsenti ja WTI odavnes 6,4 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva lõunaks 43,09 ja 40,34 dollarit barrelist.

Enamus kauplejatest prognoosib, et OPEC otsustab oma reedesel kohtumisel jätkata juba eelmisel aastal tehtud otsusega mitte piirata naftatootmist. Sellega tahetakse kaitsta oma turuosa.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077