Autor: Raigo Neudorf • 12. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kobayashi 20 võtme meetod aitab juurutada Lean-mõtteviisi

Columbus Eesti ärikonsultant Indrek Sabul tutvustab homme, 13. novembril toimuval konverentsil Tööstuse Äriplaan 2015 Kobayashi 20 võtme meetodit, mis on ettevõtetele teerajajaks Lean-mõtteviisi juurutamisel.

Sabuli sõnul võimaldab Kobayashi 20 võtme mudel näha ettevõttel tervikpilti korraga, kuid teha ning hinnata tehtud parendustegevusi ühekaupa ja õiges järjekorras.

„Mudelit kasutades näeb ettevõtja kompaktselt, millistele valdkondadele peaks rohkem tähelepanu pöörama ja milliste võtmete skoori parandama,“ selgitas Sabul.

Just tervikpildi nägemine võimaldab omakorda seada eesootavad muudatused prioriteetide põhiselt järjekorda (näiteks vastavalt sellele, millise valdkonna muudatused mõjutavad enim firma strateegiliste eesmärkide tulemuste paranemist või konkurentsieelist). Kui muudatuste valdkonnad on tuvastatud ja prioritiseeritud, saab ettevõte neid ellu viia järjekorras ja ühekaupa. Pärast iga muudatust saab ta läbi mudeli korduskasutuse mõõta muudatuse tulemuslikkust ja mõju tervikule.

„Seega on Kobayashi mudel heaks töövahendiks neile, kes soovivad oma ettevõttes rakendada pideva parendamise tehnikat, mida tuntakse ka Demingi ringina: planeeri-teosta-kontrolli-kindlusta,“ lisas Sabul.

Tema sõnul on 20 võtme mudel üheks tööriistaks teel LEAN tootmise poole. Seda on kasutanud paljud neist ettevõtetest, kes on juurutanud kulusäästlikku mõtteviisi oma ettevõttes. Maailma parimate LEAN-tarneahelatega ettevõteteks on peetud Toyotat, Fordi, Intelit, Catepillarit, Nike jpt.

Columbus ise on mudelit kasutanud oma kliendiprojektides.

„Metoodika on ettevõtjate poolt üldiselt saanud kiidusõnu. Just tänu sellele, et see ei sunni tegema koheselt kiireid ja radikaalseid muudatusi, vaid võimaldab neid ette võtta tähtsuse järjekorras ja ühekaupa kaotamata seejuures fookust tervikule ja muudatuste olulisusele. Eestis on palju neid ettevõtteid, mis on viimase paarikümne aasta jooksul kiiresti ja mitmes suunas arenenud. Tihtipeale on juurde tulnud uusi ärivaldkondi, muutunud on nii tooteportfell, tehnoloogia kui ka ettevõtte suurus. Sellise „kihilise“ arengu juures ongi just tervikpildi säilitamine üks olulisi edutegureid,“ lisas Sabul..

Tööstuse Äriplaan 2015 programmiga on võimalik tutvuda SIIN

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077