Autor: Raigo Neudorf • 1. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mööblitootjatel 100 miljoni elanikuga koduturg

Eesti Mööblitootjate Liidu teatel peavad Eesti metsa- ja puiduettevõtted oma koduturuks mitte 1,3 miljoni elanikuga Eestit, vaid ligikaudu saja miljoni inimesega Läänemere piirkonda

Liidu teatel läheb 75% Eesti mööblitööstuse toodangust ekspordiks. Puittooted hoiavad Eesti majanduses ja ekspordis kolmandat kohta ning mööbel positsioneerub viiendal kohal.

Eesti Mööblitootjate Liidu juhatuse esimehe Robert Pajussaare sõnul annab Eesti asend kõrgema ja madalama elatustasemega riikide piiril suurepärase arenguvõimaluse.“Erametsa killustatud omandistruktuuri tõttu ei saa Eesti metsa raiemaht tõenäoliselt väga kiiresti kasvada. Mida aga teha saame, on suurendada puidutoorme esmase ümbertöötlemise mahtu lähipiirkonna riikides, näiteks Lätis, Leedus või Loode-Venemaal ning keskenduda Eestis lõpptoodete tootmisele,” märkis Pajussaar.“Oleme täna astumas uude arenguetappi, kus lisaks allhankele on Eesti mööblitootjatel tekkimas omad tugevad tooted ja kaubamärgid ning seda mitte ainult suurtel tootjatel vaid ka väiksematel.  Tööstuste seadmed on tasemel ning suudetakse teha mõistliku hinna ja kvaliteediga, väljakutse seisneb just turunduses,” iseloomustas mööblitootjate klastri arendusjuht Andres Juhan Bernadt kujunenud olukorda.Eesti mööblitootjad omavad head mainet ka klientide silmis. Näiteks Kalla Mööbel on sisustanud rahvusvaheliselt tuntud eesti päritolu firma Skype kontori. Standard on teada-tuntud kontorimööbli ja hotellikettide sisustaja nii Euroopa Liidus kui ka Venemaal. Woodman on kodumööblit tootev ettevõte, kus luuakse ja disainitakse tooteid suurte kogemustega disainerite ja tootearenduse meeskonna poolt ning eksporditakse kuni USA, Kanadani ja Jaapanini välja. Bellus müüb edukalt oma diivaneid üle Euroopa. Eritellimusmööblit tootev Sarkop on teinud projekte hotelliketidele Hotel Miss Clara by Nobis (eksklusiivne hotellikett Rootsis), Radisson Blu, Scandic, Sokos, Park Inn, Best Western üle Euroopa. Tarmel Furniture on juba 90-aastase kogemusega pehmemööbi tootja. Kitman Thulema ekspordib praegu oma toodangut peamiselt Soome, Taani, Rootsi, Venemaale, Prantsusmaale, Lätti ja Leetu. Lisaks on eksportturgudele murdnud mitmed suuremad ja väiksemad Eestis valdavalt eritellimuse alusel tegutsevad tegijad.Ühistegevus aitab kulusid kokku hoida

Eesti metsa- ja puiduklaster on teinud viimase kümnekonna aastaga läbi kiire ja eduka arengu. Soov võrrelda end Põhjamaade metsa- ja puiduklastritega, mis on ühed konkurentsivõimelisemad maailmas, näitab samal ajal julgust seada kaugeleulatuvaid eesmärke ning tahet töötada nende saavutamise nimel.Suures osas on klastri tegevused suunatud tootmisettevõtetele. Klastri põhimõte on läbi ettevõtete vahelise ühistegevuse saavutada kas väljapääsu uutele turgudele või siis materjalide ühisostu, töötajate arendamist või uute toodete arendust. Klastri osalisi ühendavad müüja-ostja suhted, sarnane tehnoloogia, sarnased tarbijad ja jaotuskanalid ning sarnane tööjõud.“Näeme, et järgmise viie aasta jooksul on ettevõtete tootmisvõimsused kasvanud ning haritud erialaspetsialiste juurde tulnud. Liidu liikmete arv on suurenenud üle saja ning liikmete vaheline koostöö paranenud. Laiemalt on eriala ja valdkonna populaarsus kasvanud,” prognoosis Eesti Mööblitootjate Liidu tegevdirektor Herkki Kitsing.Käesoleva aastaga on Eesti Mööblitootjate Liiduga liitunud mitu uut liiget ja liikmete arvu kasv näitab tõusutrendi. Järgmisel aastal korraldab liit Mööblitootjate V konverentsi, mille ettevalmistus juba käib. Samuti leiab aset järgmisel aastal juba 12. aastat toimuv Tislerite kutsevõistlus Noor Meister 2015.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077