27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prototron jagab tööstuslahenduste arendamiseks 50 000 eurot

TTÜ Innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse teatel jagab stardirahastu Prototron sügise hakul taas prototüüpide väljatöötamiseks mõeldud toetusi.

Prototronil on aastas kolm taotlusvooru, millest üks on ainult TTÜ tööstusomandil põhinevate lahenduste rahastamiseks. Tänaseks on kõikides voorudes läbi sõelutud enam kui 500 ideed ja rahastuse on saanud 14 projekti kogusummas 180 000 eurot.. Prototüüpimise toetustena läheb sügise hakul jagamisele kokku 50 000 eurot.

Prototroni seekordne taotlusvoor TTÜ tööstusomandi autoritele on avatud 15. augustini aadressil www.prototron.ee

Eelmises ülikooli  tööstusomandil põhinevate prototüüpide loomise toetamiseks korraldatud taotlusvoorus rahastati kolme taotlust kogusummas 78 760 eurot.Üks rahastuse saanud projekt on „Bioimpedantsi spektroskoopia seade meditsiiniliseks diagnostikaks“. Teadlaste meeskonda kuuluvad TTÜst elektroonikud ning Teadusarenduskeskus ELIKO arendusinsenerid. Meeskonna juht on ülikooli Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituudi professor Mart Min.Seade on mõeldud kudedes toimuvate protsesside reaalajas jälgimiseks nii kirurgiliste operatsioonide käigus kui operatsioonijärgselt selleks, et avastada võimalikke ohtlikke kõrvalekaldumisi kohe nende tekkimise juures, mitte hiljem.Tänaseks on valminud 10 seadet koos tarkvara esmase versiooniga aparatuuri töö demonstreerimiseks.Leiutisele õiguskaitse saamiseks esitati 2013. aastal Eesti kasuliku mudeli registreerimise taotlus, lisaks plaanitakse taotleda õiguskaitset ka Saksamaal. Aparatuuri loomise printsiipide peale on juba esitatud patenditaotlused Euroopas ja USAs, saadud on Eesti patent.Tarkvara luuakse selliselt, et see vastaks  implanteeritavates meditsiiniseadmetes kasutamise nõuetele. Käimas on nii elektrilised kui funktsionaalsed katsetused nõel-elektroodidega Eestis ja Soomes.Esmase prototüübi tööd saab avalikkusele juba praegu näidata laboratooriumitingimustes. Peale laboratoorseid katsetusi hakatakse projekteerima teise astme prototüüpi. Detsembriks 2014 loodetakse valmis saada selline meditsiiniturule kõlblik seade, mida on lubatud kasutada prekliinilistes inimkatsetes.Prototron asutati kahe aasta eest Tallinna Tehnikaülikooli, Swedbanki  ja SA Tehnopol poolt. Rahaliselt abistatakse nii alustavaid ettevõtjaid kui TTÜ tööstusomandi autoriteks olevaid ülikooli teadlasi oma esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel.Prototroni laekunud ideid  hindab ekspertkogu, kuhu kuuluvad Priit Alamäe ( AS Nortal), Jaak Raie ( SA Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank AS ), Yrjö Ojasaar (EstBAN, Solon Partners OÜ), Andrus Oks ( AS SmartCap), Jaanus Tamm (Defendec OÜ), Margus Uudam (EstVCA) ja Siemon Smid (TTÜ).

Autor: Kersti Peekma

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077