Autor: Raigo Neudorf • 17. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa panustab metallide 3D printimisele

Tietokone.fi kirjutab, et Euroopas panustatakse üha enam metallide 3D printimise tehnoloogia arendamisse, mis võimaldaks valmistada uusi osi nii kosmoserakettidele kui lennukitele.

Erinevate plastikute 3D printimist on juba aastaid arendatud ning need tehnoloogiad on järk-järgult jõudmas ka tavakasutusse. Nii on tulnud turule juba üsna mõistliku hinnaga 3D printerid, millest osa on võimalik kasutada ka koduses majapidamises. 

Metallide 3D printimine ehk objektide kolmemõõtmeline „väljatrükkimine“ pakub aga veelgi märkimisväärsemaid uuendusi ja võimalusi.

Euroopa Liit ja Euroopa Kosmoseagentuur on loonud suure 3D printimise ühingu Amaze, mis koondab 28 erinevat organisatsiooni, kelle seast võib leida nii Euroopa ettevõtteid kui teadusasutusi. Konsortsium töötab selle nimel, et kiirendada metallide 3D printimise kasutuselevõttu. Selle kõige eesmärgiks on võimaldada ettevõtetel võtta oma toodetes kasutusele 3D printimise teel loodud komponente.

Metallide 3D printimisel vormitakse ja sulatatakse metallipuru laserite ja teiste spetsiaalsete tehnoloogiate abil soovitud objektiks. Kõnealust tehnoloogiat saab kasutada pea  kõikvõimaliku kuju ja struktuuriga esemete loomiseks.Uudne tehnoloogia võimaldab näiteks kosmose- ja lennukitööstuses luua komponente, mis on seni kasutusel olevatest vastupidavamad ja kergemad. See omakorda võimaldab saavutada kokkuhoidu.Amaze projekti raames on asutud juba valmistama lennukimootorite ja –tiibade komponente. Nende komponentide valmistamiseks on loodud erinevaid tootmisüksusi Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Norras ja Suurbritannias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077