Autor: Teet Kurs • 29. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prügipõletus on vastuolus riigi jäätmestrateegiaga

Riikliku Iru jäätmeenergiaploki rajamisega ei peetud vajalikuks hinnangut, kuidas rajatav jäätmepõletusplokk mõjutab olemasolevat riiklikku jäätmekäitlusstrateegiat ning selle elluviimiseks rakendatud tehnilisi võimsusi jäätmekäitluskeskuste näol, kirjutab OÜ Paikre juhataja Teet Kurs.

Prügipõletamise loogika läheb igatahes selgelt vastuollu riikliku strateegiaga, mille eesmärk on jäätmeid liigiti koguda.

Aastaid on Eestis eesmärgiks olnud jäätmetekke vähendamine ja taaskasutamise suurendamine. See ei kajastu mitte ainult normdokumentides, vaid ka suurtes investeeringutes, mis on tehtud jäätmete liigiti kogumiseks, keskkonnaohutuks ladestamiseks ja järjest suurenevaks taaskasutusvõimsuste rajamiseks.

Riikliku strateegia rakendamise osaks on ka rahvakeeli viis europrügilat ja rida jäätmekäitluskeskusi regioonides. Need rajatised kuuluvad kohalikele omavalitsustele. Europrügilad on terved kompleksid, mis sisaldavad nii jäätmete kogumissüsteeme, ohtlike jäätmete kogumise ja käitlemise võimsusi, jäätmete järelsortimise liine-tehaseid jäätmete taaskasutamise suurendamiseks kui ka keskkonnaohutuid ladestamisvõimsusi prügilate näol. Rajatud jäätmekäitlussüsteem on võimeline käitlema kogu Eesti tavajäätmete plaanitud mahtu kuni 400 000 tonni aastas.

Iru jäätmepõletusploki rajamine tähendab nüüd aga, et kogu senine riiklik jäätmestrateegia on segi paisatud. Sisuliselt ei kehti enam olulisim eesmärk jäätmeid liigiti koguda. Pea peale on pööratud jäätmehierarhia, milles kõrgeimal tasandil oli taaskasutamine ja alamal astmel olid jäätmete põletamine ja ladestamine. Riigil ei ole võimalik täita Euroopa nõuetest lähtuvaid jäätmete taaskasutamise ja muid sihtarve. Juba rajatud jäätmekäitluskeskused jäävad aga edaspidi koos oma suurte püsi- ja ekspluatatsioonikuludega kohalike omavalitsuste ülal pidada.

OÜ Paikre juhataja Teet Kursi hinnangul võib piltlikult öelda nii, et riik lõi Iru prügipõletusjaama ehitamisega noa selga oma perekonnaliikmetele, kelleks on jäätmekäitluskeskusi omavad ning heas usus riiklikku jäätmekäitlusstrateegiat ellu viivad kohalikud omavalitsused. Loe pikemalt tänase Äripäeva paberlehest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077