Autor: Raigo Neudorf • 19. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestisse luuakse tehnikakorrashoiu liit

9. aprillil asutatakse Tallinnas MTÜ Eesti Tehnikakorrashoiu ja Inseneriteabe Liit, mille üheks eesmärgiks on hakata levitama tootmisseademete hooldusalast oskusteavet.

Loodava liidu esindaja Elev Eksi teatel on tehnikakorrashoiu eesmärgiks tagada masinate ja seadmete pikaajaline ja efektiivne tõrgeteta töö, vähendada seisakute tekkimise sagedust ja minimiseerida ootamatult tekkivate tõrgete arvu.). Nimetatud ühingu liikmeks on enamik Euroopa Liidu liikmesriike, kusjuures ühed tugevamad korrashoiuühingud on meie naabritel Soomes ja Rootsis. Ka meie lõunanaabrid Leedu ja Läti on oma korrashoiuühingud moodustanud, olles EFNMSi liikmed, kuid Eestis täna selline ühing puudub.

„Kvaliteetse toodangu annab vaid töökorras masin. Ootamatu tõrge vähendab töö efektiivsust, seab ohtu antud lubaduste õigeaegse täitmise ja seega ka firma maine,” märkis Eks.Vajadus uue liidu järele on tekkinud seetõttu, et kaasaegne tehnikakorrashoid areneb kiiresti, muutuvad tehnika korrashoiu põhimõtted ning arenevad kasutatavad seadmed ja aparatuur.Liidu eestvedajad leiavad, et toimuvate arengutega kursis olemiseks tuleb levitada hooldusalast oskusteavet ja kasulikke kogemusi liikmete seas, tegutseda probleemide lahendamisel ühiselt, hinnata spetsialistide kvalifikatsiooni, luua stiimul enesetäiendamiseks jne.Eksi teatel on paljudes riikides moodustatud rahvuslikud tehnikakorrashoiuühingud, mis koonduvad Euroopa Rahvuslike Korrashoiuühingute Föderatsiooni ehk EFNMSi (European Federation of National Maintenance Societies

EFNMS on välja töötanud nõuded hoolduspersonali kvalifikatsioonile, mille alusel jaotatakse hooldusspetsialistid hooldustehnikuks, hooldushalduriks või juhendajaks ning hooldusjuhiks.„Firmad on kindlasti huvitatud, et nende tootmisseadmed oleksid haritud ja oma tööd tundvate spetsialistide kätes. Momendil ei ole Eestis välja töötatud hooldusspetsialistide kutsestandardeid ja kutsete omistamise korda. Loodava ühingu üheks töömahukaks ettevõtmiseks saabki olema selle vajakajäämise kõrvaldamine,” märkis Eks.Peale hooldusspetsialisti kvalifikatsiooniraamistiku ja kutsestandardite on liidu esialgses tegevuskavas seminaride ja koolituste organiseerimine.„Eesti firmadel ja õppeasutustel on korrashoiualast oskusteavet, mida levitada. Meil on ka suurepärane võimalus pöörduda põhjanaabrite poole, kus vastavad teadmised ja oskused on maailmatasemel ja kus korraldatakse kõrgetasemelisi foorumeid, millel osalevad selle ala parimad. Ühtlasi tekib võimalus osa saada EFNMSi üritustest,” lisas Eks.Valdkonnast huvitatuid oodatakse uue ühingu asutamiskoosolekule, mis toimub 9. aprillil kell 14 Ülemiste hotelli konverentsiruumis (Lennujaama tee 2).

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077