Autor: Katariina Krjutškova • 18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plasttaara tootja pankroti äärel

Kaheksa aastat tagasi kolis Norra suurkorporatsioon Norfolier Group plastitööstuse tehase Norrast Eestisse, põhjendades seda madala tootmiskuluga. Tänaseks on siinsed töötajad pea pool aastat palgata.

Näib, et praegu on pankade abil tehtud suurinvesteering ohus, sest möödunud nädalal saabus Äripäeva Norfolier Balticu kollektiivne kiri: "Mõned aastad tagasi avaldasite artikli sellisest kuulsast ettevõttest nagu Norfolier Baltic. Nüüd on ettevõttel viimase viie kuu palgad maksmata, maksuametile maksud ja tarnijatele arved. Samas pole ka ühtegi töölepingut lõpetatud ega pankrotimenetlust alustatud."

Norfolier Balticu müügitelefon kutsub ja sellele vastanud teenindaja ütleb, et ettevõtte töötajad on kollektiivpuhkusel veel vähemalt kaks nädalat. Ja lisab soovituseks, et tellimus on parem esitada e-kirjaga. 

Väidetavalt on Norfolieri üks suurimaid võlausaldajaid transpordifirma Itella Logistics. Ettevõtte juht Meelike Paalberg mainis, et tal on olnud Norfolieri esindajaga läbirääkimisi ja tema teada on ettevõtte teistelegi koostööpartneritele võlgu jäänud. Kuid siiski eelistas ta praegu Norfolieri makseraskuste teemat mitte kommenteerida, samuti ei soovinud ta rääkida pankrotiavalduse koostamisest.

Kümned Nofolier Balticu töötajad on esitanud töövaidluskomisjonile avalduse. "Töötajate nõudmised on sarnased: tööandjalt nõutakse välja erinevaid summasid, näiteks saamata töötasu, töölepingus kirjas olnud jõuluhüvitis, ületunnitasu," kinnitas tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Evelin Kivimaa. Tema sõnul on töövaidluskomisjon seni oma otsustega ka töötajate nõuded rahuldanud - kas täielikult või siis osaliselt. Kivimaa lisas, et Norfolier pole nõudeid vaidlustanud.

Lähemalt loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077