Autor: Raigo Neudorf • 11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rain Hüva: tööandjal tuleb töötaja elamiskulude kasv osaliselt kinni maksta

ASi Viljandi Aken ja Uks juhatuse esimehe Rain Hüva sõnul on inflatsioon tekitanud olukorra, kus tööandjal tuleb töötajate elamiskulude kasv vähemalt osaliselt kinni maksta.

„Erinevatel põhjustel  - kaasa arvatud reguleeritud hinnakujundus - on töötajate isiklikuks toimetulekuks vajaminevate summade ootused kasvanud. See avaldab survet palkadele. Inimlikult saan aru töötajate soovist tagada olemasolev elatustase, kuid kahjuks ei ole koos selliste ootuste tõusuga kasvanud inimeste panus. See seab tööandjad raskemasse olukorda ja sunnib osa elamiskulude kasvust - sealhulgas tõusnud riikliku koormise - kinni maksma,“ märkis Hüva.

Negatiivse poole pealt tõstis ta käesoleval aastal esile veel sisendmaterjalide hindade ebastabiilsust ja turgudel valitsevat ebastabiilsust, mis väljendub madalates laoseisudes ja adekvaatsete prognooside puudumises.2012. aasta positiivsete momentidena nimetas Hüva klientide kasvavat ratsionaalsust ostuotsuste tegemisel. Sellest tulenevalt on ettevõtted, kellel on põhjendatud tooted ja/või teenused, rohkem atraktiivsed.ASi Viljandi Aken ja Uks kordaminekute arvele saab tänavu paigutada veel uute toodete väljaarendamise ja turuletoomise ning esimese tehingu sooritamise Jaapani turul, mis sai ka positiivse tagasiside.Lähituleviku suhtes on Rain Hüva aga valdavalt optimistlik.„Tulemused tulevad raskemalt kätte, kuid tugeva tööga on võimalik palju saavutada. Ettevõtetel, kes on varem turumuudatustega kaasaminekuks valmistunud ja kellel on ettevalmistatud uued turud, tooted-teenused ja kliendikontaktid, on väga hea stardiplatvorm uute suuremate sammude tegemiseks. Usun, et edukad võimendavad edu ja saamatud võimendavad langust,“ hindas Hüva.2013. aastat prognoosib Hüva keeruliseks.„Turg ei kasva ning hindadele langeb suurem surve. Kliendid teevad ostuotsuseid ratsionaalsemalt ning see nõuab selget arusaama tootest-teenusest, ja ka aktsepteeritavat hinda. Selge toote ja/või teenusega ettevõtetele on see hea hüppeplatvorm. Kindlasti saab olema keeruline aasta. Samas saab aasta olema keeruliselt edukas…,“ märkis Hüva.Tema hinnangul jätkub tuleval aastal surve palkade tõstmiseks ning arvatavasti tuleb ettevõttel ka palku tõsta.„Kasv ei tohi olla suurem kui tööjõu tootlikkuse kasv. Võimalused (palgakasvuks – toim.) on just töö organiseerimise ehk keskastme juhtide vallas, kuhu on aga väga raske leida oskajaid spetsialiste,“ lisas Hüva.Töötajate arvu poole pealt ennustab ettevõtte juht 2013. aastal samuti kerget kasvu, kuid oluliselt suuremaks ei soovi Viljandi Aken ja Uks oma meeskonda ajada.„Kasv peab rohkem tulema läbi efektiivsuse kasvu ja parema automatiseerimise,“ lausus Hüva.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077