Autor: Tanel Raig • 24. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 23. veebruari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, best-marketing.com, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Tootjahinnaindeks tõusis jaanuaris 3,1%. Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli tänavu jaanuaris võrreldes eelmise aasta detsembriga 0,7% ja võrreldes mullu jaanuariga 3,1%. Tootjahinnaindeksit mõjutas jaanuaris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade tõus kütteõlide, soojusenergia ja toiduainete tootmises, teatas statistikaamet. 2011. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus toiduainete tootmises. Suurim hinnalangus oli paberi ja pabertoodete tootmises. LOE EDASI SIIT.

Tootjahindade kasv aeglustub. Pea kõigis töötleva tööstuse harudes on hinnatõus pidurdunud ning sarnaselt viimastele kuudele jaanuaris suuri hinnamuutusi ei toimunud. Statistikaameti andmetel olid tootjahinnad 2011. aasta jaanuari tasemest keskmiselt 2,9% kõrgemad, võrreldes eelmise kuuga tõusid hinnad 0,5%. Aasta alguses on ettevõtted tavaliselt korrigeerinud hindu veidi rohkem, kuid selle aasta alguses oli kuine hinnatõus mõnevõrra tagasihoidlikum. Peaaegu kõigis tööstusharudes on hinnatõus aeglustunud, üle viie protsendi ulatus hinnakasv toiduainete tootmises (5,7%) ja keemiatööstuses (8,6%). LOE EDASI SIIT.

Kaitsetööstuse liidu juhatusse valiti Seli ja Käo. 22. veebruaril toimunud kaitsetööstuse liidu üldkoosolekul valiti uuteks juhatuse liikmeteks Jüri Ilves, Jüri Käo, Neinar Seli ja Taavi Veskimägi. Lisaks eeltooduile on üheksaliikmelises juhatuses Margus Vanaselja, Jaan Meikup, Ando Noormets, Oliver Väärtnõu ja Marco Kirm. Ühtlasi kinnitati liidu aasta tegevuskava, kus olulisel kohal on koos kaitseministeeriumiga kaitsetööstuspoliitika ja kaitsetööstuse arendamise strateegia välja töötamine. Üldkoosolekul kinnitati ka liidu eelarve, teatas kaitsetööstuse liidu tegevjuht Andres Parve. LOE EDASI SIIT.

Tere lõpetas jaekettide omatoodete valmistamise. AS Tere teatas jaekettide omamärgitoodete (private label ingl. k) valmistamise lõpetamisest Eestis, mis andis viimases kvartalis 27% ettevõtte koduturu käibest. Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine ütles, et tegu oli strateegilise otsusega. "Kuigi Terel on koduturul rohkem kui viie aasta pikkune jaekettide omamärgitoodete valmistamise kogemus ning private labeli osatähtsus moodustas eelmise aasta IV kvartalis 27% koduturu käibest, otsustasime jaekettide omamärgitoodete valmistamise Eestis lõpetada," rääkis Kivine. "Meie mõistes aadressita jaekettide omamärgitooted mõjuvad halvasti Eesti toiduainetööstuse konkurentsivõimele ning nn kodutu piim muudab tootevaliku kauplustes pealesurutuks. Selle vastu soovime Eesti tarbijat kaitsta," lisas ta. LOE EDASI SIIT.

Elcoteq müüdi prantslastele. Professionaalseid tööstuselektroonika teenuseid pakkuv Prantsuse firma éolane võttis üle Eesti elektroonikafirma Elcoteq Tallinn ASi. Firma uueks nimeks saab éolane Tallinn. éolane tegevdirektori Marc Pasquieri sõnul oli tegemist strateegilise otsusega laiendada tegevust Põhja-Euroopasse ja keskenduda uutele turgudele ning klientidele, kes asuvad Põhjamaades. „Elcoteq Tallinn on tugev elektroonikatootja 20 aastase kogemusega ning tugeva kliendibaasiga, mis on jätkanud kasumlikku tegevust ning hoidnud põhilisi kliente isegi vaatamata emafirma Elcoteq SE pankrotistumisele. Éolane plaaniks on laiendada teenustepakkumist Tallinna tehases ning teha Tallinnast tugev üksus, mis võib pakkuda klientidele tehnilisi, hanke- ja müügijärgseid teenuseid,“ ütles Pasquier. LOE EDASI SIIT.

A. Le Coq andis poole Soome börsifirma aastakasumist. Eesti suurim joogitootja A. Le Coq andis Olvi Grupi 2011. aasta 26,7 miljoni eurosest tegevuskasumist ligi poole ehk 13 miljonit eurot. Võrreldes aasta varasemaga on Eestist saadava kasumi osakaal kasvanud 10 protsendipuntki võrra. Soome börsifirma Olvi Grupp teatas täna hommikul börsile, et grupi möödunud tegevuskasum ulatus 26,7 miljoni euroni, mida oli 3,8 miljonit eurot vähem kui aasta eest. Kasumilanguse taga on peamiselt Valgevene, kus eelmisel aastal oli hüperinflatsioon ning toimus kohaliku valuuta kiire odavnemine, mis põhjustas turul kokkuvõttes aastase tegevuskasumi languse 3,7 miljonilt 0,7 miljoni euroni. Samas suutis aga Olvi Grupi tulemusi parandada Eesti tütarfirma A. Le Coq, mille tegevuskasum tõusis aasta jooksul 11,9 miljonilt 13 miljoni euroni. LOE EDASI SIIT.

Anne Tääkre: Kalevi suurim tugevus on nostalgiasegment. 22. veebruari Best Marketing Clubis esines Kalevi turundusdirektor Anne Tääkre, kes rääkis, et 43% Kalevi Eesti turu käibest moodustavad nostalgiatooted. Anne Tääkre rääkis Best Marketing Club'is, et tarbija vanus ja sugu ei ole Kalevi jaoks turundust planeerides eriti olulised, sest Kalevi sihtrühm on väga lai - kommi söövad sõltumata soost ja vanusest peaaegu kõik. LOE EDASI SIIT.

Volvo tunneb huvi Saabi varade vastu. Autotootja Volvo, mis kuulub Hiina Zhejiang Geely Holdingsile on Rootsi raadiokanal P4 sõnul teinud pakkumise pankrotistunud Saabi varade ostmiseks. Volvo ütles, et tunneb huvi Saab Automobile mehhanismide ja katseseadmete vastu. Saab on kinnitanud otseseid pakkumisi enda Lõuna-Rootsi Trollhattani tootmisüksusele ning autootja on otsimas lahendusi, kuidas müüa tootmisüksus tervikuna. Baker and McKenzie advokaat Johan Nylen, kes esindab Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co.-d, kinnitab, et Hiina autotootja on esitanud Saabile pakkumise. LOE EDASI SIIT.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077