Vitsur: kasvuvõimalus peitub Aasia turgudel või rohemajanduses

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on Eesti ettevõtetel kasvuvõimalused kui suudetakse osa saada arenevatest Aasia majandustest või lüüa kaasa rohemajanduse sektoris.

Heido Vitsur rääkis tänasel Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus korraldatud ettevõtjate koostööpäeval „Liftiga tulevikku“, et Eesti sisetarbimisest ei ole ettevõtetele kasvumootorit oodata. Eestil puudub küll riigivõlg, kuid erasektoril on igakuiselt teenindada ligi 10 000 eurot laenu inimese kohta. Erasektor rohkem laenata ei suuda ja kuna kiiret palgakasvu ei ole näha, siis kuskilt raha tarbimisse juurde ei tule.

Kasvuvõimalusena näeb Vitsur leida ettevõtetel oma niðð kasvavatel Aasia turgudel. „Seda on hea öelda, kuid probleemiks on, et Eesti ettevõtted on nii väiksed ja ei oska seal oma niðði leida, kuna see on ääretult kallis,“ möönis Vitsur.
Tema sõnul on Aasias kogused hoopis teisel tasemel ja Eesti väiksel ettevõttel tuleks minna külatasemele. Et jõuda suuremate piirkondadeni on hädavajalik ettevõtete vaheline koostöö, ütleb Vitsur. „Muidu võimalusi kasvaval Aasia turul ree peale jõuda ei tule,“ nendib Vitsur.

Teise kasvuvõimalusena nimetab Vitsur rohemajandust, mis on maailmas momendil väga populaarne. Vitsur möönab, et rohemajandus on trend ja seal võib esineda lühiajalisi moeasju. „Tulevikus on aga rohemajandus selgelt vajalik, et inimesed üldse elada saaksid,“ lisab Vitsur. „Surve keskkonnale muutub nii suureks, et keskkonnatooteid läheb kindlat vaja. Ainult, et mis selles sektoris tõsiselt kasvab, seda ei oska öleda,“ nendib Vitsur.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara