Mootoril hoog maas

Majanduskasvu arvatust järsem pidurdumine Saksamaal ja lausseiskumine Prantsusmaal tõid euroalala II kvartalis aeglaseima kasvutempo pärast majanduskasvu taastumist 2009. aasta teisel poolel.

Järjest murelikumaid noote kostab ka Rootsist ja Soomest. Rootsi konjunktuuriinstituut kärpis eile tuleva aasta kasvuprognoosi, märkides, et närvilisus finantsturgudel ning nõudluse vähenemine maailmamajanduses mõjutavad otseselt Rootsi majanduse väljavaateid. Soomes hoiatas keskpanga juht Erkki Liikanen eile, et ka Soomes on majanduses kasvanud uue languse oht.
Eesti hakkas Eurostati eile avaldatud statistikas silma kui riik, mille majandus on läinud aasta sama kvartaliga võrreldes kasvanud kõige kiiremini.

Samas tõdes rahandusminister Jürgen Ligi läinud nädalal Äripäeva lugejate küsimustele vastates, et kui kriis hakkab ulatuslikult mõjutama Eesti peamisi eksporditurge, jõuab langustrend ringiga ka siia.

Seni ei ole ebakindlus väliskeskkonnas Eesti majandust veel mõjutanud, ütles eile Äripäevale rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik. Samas ei välistanud ta vajadust senised prognoosid uues valguses üle vaadata.  „Kuna prognooside järgi võib edaspidi oodata sisenõudluse rolli suurenemist majanduskasvus ning ekspordi panuse vähenemist, siis mõju Eesti majandusele võib kokkuvõttes kujuneda piiratuks. Teatud mõju kandub tõenäoliselt üle ka siseturule, kuna määramatuse suurenemine mõjutab negatiivselt tarbijakindlust, mis omakorda võib piirata tarbimiskulutuste (peamiselt püsikaupadele) tegemist, samuti investeerimisotsuste edasilükkamist,“ ütles Säälik. „Kokkuvõttes tähendab see riskide suurenemist ning annab põhjust ka negatiivsemate arengustsenaariumite koostamiseks.“

Loe täispikka lugu Äripäeva paberlehest!

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara