Autor: Sirje Rank • 17. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mootoril hoog maas

Majanduskasvu arvatust järsem pidurdumine Saksamaal ja lausseiskumine Prantsusmaal tõid euroalala II kvartalis aeglaseima kasvutempo pärast majanduskasvu taastumist 2009. aasta teisel poolel.

Järjest murelikumaid noote kostab ka Rootsist ja Soomest. Rootsi konjunktuuriinstituut kärpis eile tuleva aasta kasvuprognoosi, märkides, et närvilisus finantsturgudel ning nõudluse vähenemine maailmamajanduses mõjutavad otseselt Rootsi majanduse väljavaateid. Soomes hoiatas keskpanga juht Erkki Liikanen eile, et ka Soomes on majanduses kasvanud uue languse oht.

Eesti hakkas Eurostati eile avaldatud statistikas silma kui riik, mille majandus on läinud aasta sama kvartaliga võrreldes kasvanud kõige kiiremini.

Samas tõdes rahandusminister Jürgen Ligi läinud nädalal Äripäeva lugejate küsimustele vastates, et kui kriis hakkab ulatuslikult mõjutama Eesti peamisi eksporditurge, jõuab langustrend ringiga ka siia.

Seni ei ole ebakindlus väliskeskkonnas Eesti majandust veel mõjutanud, ütles eile Äripäevale rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik. Samas ei välistanud ta vajadust senised prognoosid uues valguses üle vaadata.  „Kuna prognooside järgi võib edaspidi oodata sisenõudluse rolli suurenemist majanduskasvus ning ekspordi panuse vähenemist, siis mõju Eesti majandusele võib kokkuvõttes kujuneda piiratuks. Teatud mõju kandub tõenäoliselt üle ka siseturule, kuna määramatuse suurenemine mõjutab negatiivselt tarbijakindlust, mis omakorda võib piirata tarbimiskulutuste (peamiselt püsikaupadele) tegemist, samuti investeerimisotsuste edasilükkamist,“ ütles Säälik. „Kokkuvõttes tähendab see riskide suurenemist ning annab põhjust ka negatiivsemate arengustsenaariumite koostamiseks.“

Loe täispikka lugu Äripäeva paberlehest!

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077