Autor: Raivo Sormunen • 22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PKC tähelend paneb ka Harju Elektri särama

Helsingi aktsiaturu 2010. aasta parim börsifirma PKC Group Oy domineerib viimastel kuudel üha enam Harju Elektri aktsiahinna kujunemises.

133st Helsingi börsi üldindeksisse kuuluvast firmast on sel aastal kõige kirkama komeedina lennanud juhtmeköidiste ja ühenduskaablite tootja PKC Group Oy. Aktsia on alates aasta algusest tõusnud koguni 118 protsendi võrra ning jõudnud oma 13 aasta pikkuse börsiajaloo rekordilise 14,40 euro tasemeni.

Kuna meie elektriseadmete tootja Harju Elekter on koos Ilmarineni pensionifondiga eduka Soome börsifirma üks suurimaid aktsionäre, mõjutab selline lennukus Soome lahe põhjakaldal otseselt ka meie elektriseadmete tootja seisu ja majandustulemusi.

Harju Elektrile kuuluva PKC Groupi aktsiapaki väärtus on praegu roninud 315 miljoni kroonini ning moodustab praegu koguni üle 40 protsendi meie börsifirma turuväärtusest (aktsiahinnast). Umbes sama suurt osakaalu on omanud PKC Group aktsiapaki väärtus Harju Elektri turuväärtuses õigupoolest juba viimased pool aastat.

Viimati domineeris PKC aktsiapakk Harju Elektri väärtuse mõjutamisel praegusest enam 1990ndate lõpus. Toona oli meie börsifirma turuväärtus ajutiselt koguni vähem väärt kui temale kuuluvad PKC Group aktsiad! Tagantjärele võib öelda, et olid hullud ajad.

Mis on siis PKC Groupi lennukuse taga? Eelkõige paranenud olukord veokite müügiturul maailmas, tänu millele on 2009. aastal kasumi-kahjumi piiril kõikunud PKC Group suutnud välja võluda ligi kümneprotsendise tegevuskasumi marginaali. Korralik kasumikasv lubab tagada tulevikus tõenäoliselt Harju Elektrile ka kiiresti kasvava dividendivoo.

Kui sel aastal maksis PKC Group dividende 0,40 eurot aktsia kohta, siis 2013. aasta kevadeks ootavad analüütikud dividendimakse tõusmist koguni 0,89 euroni aktsia kohta.

Seega maksab 1994. aastal Nokia poolt ära ostetud Nokia Johdinsarja (PKC Groupi eelkäija) aktsiapaki liikumist üha terasemalt jälgida ja vaadata, et PKC ralli jätkamisel kosuks ka Harju Elektri aktsia hind.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077