Autor: Väinu Rozental • 2. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hekotek sai Eestis suurtellimuse

Stora Enso valis Imaverre rajatava pelletitehase seadmete tarnijaks Eesti tuntuima puidutöötlemise tehnoloogia seadmete valmistaja ASi Hekotek.

„Meie saime teada, et nad on lõpliku valiku teinud meie kasuks, selle nädala esmaspäeval,“ rääkis Hekoteki juhataja Heiki Einpaul. „On äärmiselt hea meel, et valik tehti ikka kodumaise firma kasuks. Ilmselt on Stora Enso meie eelmise tööga – tarnisime üle aasta tagasi sisseseade nende Rootsis Gruvönis asuvale graanulitehasele – rahule jäänud.“

Einpauli sõnul tarnivad nad Imaverre rajatavasse graanulitehasesse kõik seadmed ja vastutavad selle eest, et tehas kompleksselt tööle hakkab. Hekoteki allhankijateks on mitmed maailma tuntud firmad nagu näiteks Hollandi firma CPM, kes tarnib kolm graanulipressi, ja Saksamaa firma Stela, kes tarnib lintkuivati.

Einpaul ütles, et kui paar aastat tagasi moodustas Eesti osa Hekoteki käibest vaid 5 protsenti, siis tänavu on tänu suurematele projektidele tõusnud koduturu osa umbes 22 protsendini.

ASi Stora Enso Eesti projektijuhi Siim Libliku kinnitusel oli konkurss Imavere pelletitehase täislahenduse pakkuja leidmiseks väga pingeline. „Valisime Hekoteki, kes seadmestab meile maailma tipptasemel tehase,“ ütles Liblik. „Hekotek on ehe näide, kuidas kunagisest alltöövõtjast firmast on kasvanud peatöövõtja.“

Imavere saeveski territooriumile rajatav graanulitehas peaks toodangut hakkama andma järgmise aasta küttehooajaks ehk sügisel. Enamus toodangust plaanitakse eksportida Rootsi ja Soome. Graanulitehase kogumaksumus on 10 miljonit eurot. Tehase tootmisvõimsuseks on 100 000 tonni graanuleid aastas.

Stora Ensol on praegu Rootsis graanulitehased Kopparforsis ja Gruvönis ning kaks tehast Venemaal – Nebolchis ja Impilahtis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077