Autor: Maire Kasemaa • 3. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodangu langustrend pidurdus

Eesti tööstustoodang enam jaanuaris ei vähenenud, see on esimene nullkasv pärast 20 languskuud - viimati kasvas tööstustoodang 2008. aasta aprillis.

Tööstusettevõtted tootsid 2010. aasta jaanuaris sama palju toodangut kui eelmise aasta jaanuaris, teatab statistikaamet. Siiani eelmise aasta vastava kuuga languses olnud toodangu suurenemisele andis peamise tõuke energiatootmise kasv, sest töötleva tööstuse toodang vähenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes.

Jaanuaris toodeti 19% rohkem elektrit ja 31% rohkem soojust kui 2009. aasta jaanuaris. Energiatoodangu suurenemise põhjustas peamiselt madalamast välistemperatuurist tingitud suurem energianõudlus. Mõnevõrra suurenes ka energia eksport.

Materjalide taaskasutusse võtmine, mootorsõidukite tootmine ja metallitootmine kasvas tänavu jaanuaris aastataguse ajaga võrreldes enam kui kaks korda. Seevastu ligi kolmandiku võrra vähenes kemikaalide ja keemiatoodete tootmine (-30,6%), arvutite ja arvuti välisseadmete tootmine (-32,5%), muu tootmine (-32,5%). Kaevandamine vähenes peaaegu poole võrra (-44,65).

Töötleva tööstuse toodang vähenes 2010. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 3%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang võrreldes eelmise aastaga kõikides tööstusharudes, siis jaanuaris ilmnesid tööstusharuti suured erinevused. Enam kui viiendiku vähenes toodang võrreldes eelmise aasta jaanuariga rõivatootmises, keemia- ja metalltoodete ning masinate ja seadmete tootmises. Vähenes ka toiduainete, jookide, ehitusmaterjali ja elektriseadmete tootmine. Kasvu pidurdavaks teguriks oli jätkuvalt ebapiisav nõudlus. Seevastu üle kahe korra suurenes metallitootmise ning mootorsõidukite tootmise toodang. Samas väikese osatähtsuse tõttu ei mõjutanud need harud kogu töötleva tööstuse toodangut oluliselt.

Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas toodang elektroonikaseadmete tootmises (30%) ning puidutöötlemises (15%), peamiselt ekspordi suurenemise tõttu. Toodang suurenes ka nahatöötlemises, kütteõlide, farmaatsia- ja plasttoodete ning muude transpordivahendite tootmises.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2010. aasta jaanuaris võrreldes detsembriga 4,5%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077