Autor: Kadrin Karner • 29. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse toodang vähenes mullu ligi 30% 

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2009. aastal eelmise aastaga võrreldes 26%, samal ajal kui töötleva tööstuse toodang vähenes ligi 30%, teatas statistikaamet.

Töötleva tööstuse toodang vähenes 2009. aastal võrreldes 2008. aastaga 28%. Vähenemist põhjustas jätkuvalt ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Töötleva tööstuse suurema osatähtsusega tööstusharud olid 2009. aastal toiduainete, puidu- ja metalltoodete tootmine. 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang võrreldes eelmise aastaga kõikides tööstusharudes. Enam kui 40% vähenes toodang võrreldes 2008. aastaga ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud kodumaise ehitusturu madalseisust tuleneva nõudluse vähenemisega, samuti keemiatoodete, masinate ja seadmete ning metallide tootmises.

2009. aasta kokkuvõttes oli kõige väiksem langus (alla 10%) esmatarbekaupade — toidu-, joogi-ja farmaatsiatoodete tootmises ning elektroonikaseadmete tootmises, kus olukord paranes viimaste kuude jooksul märgatavalt. 2009. aasta detsembris vähenes töötleva tööstuse toodang võrreldes eelmise aasta detsembriga 11%.

2008. aasta viimastel kuudel alanud toodangu järsk langus jätkus 2009. aastal — jaanuarist septembrini püsis toodangu vähenemine 30% piires, aasta lõpus langus mõnevõrra pidurdus.

Oktoobris toodeti 20%, novembris 14% ja detsembris 11% vähem toodangut kui 2008. aasta vastaval kuul. Aasta lõpukuudel polnud olukorra paranemise peamine põhjus siiski tootmise elavnemine, vaid võrdlus madalama võrdlusbaasiga kui eelnevatel kuudel.

Vaatamata hinnalangusele vähendas siseturu tarbimist kasvav tööpuudus ning töötasu vähenemine. Toodangu eksportimist takistas maailma negatiivsetest majandusarengutest tingitud välisturgude nõudluse vähenemine.

Elektrienergia tootmine vähenes 2009. aastal 2008. aastaga võrreldes 17%, soojuse tootmine 4%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga.

Detsembris toodeti toodeti 18% vähem elektrit ja 13% rohkem soojust kui 2008. aasta detsembris.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang 2009. aasta detsembris võrreldes novembriga 2%.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077