Autor: Indrek Kald • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivi kaevandamisel sündis kümnendi rekord

Külma ilma tõttu tarniti jaanuaris Eesti Energia Kaevandustest kümnendi rekordkogus põlevkivi.

Suured põlevkivimahud olid tingitud tavalisest külmema ilma tõttu suurenenud põlevkivi tarbimisest ning Balti elektriturul Ignalina tuumajaama sulgemisel tekkinud nõudlusest, teatas ettevõte.

Aasta alguses suleti Leedus asuv Ignalina tuumajaam ning sellega vähenes Balti elektriturule toodetava elektri kogus. Samal ajal saabus Eestisse sügav talv pideva lumesaju ja külmakraadidega.

Põlevkivi tarbimine jõudis seega Narva Elektrijaamades jaanuarikuus maksimumi lähedale. Eesti Energia Kaevandustel tuli varustada Narva jaamasid vajaliku põlevkivikogusega. Kuu lõpuks müüdi kaevanduste poolt rasketes ilmaoludest hoolimata nii ööpäeva kui kuu lõikes rekordiline kogus põlevkivi.

Kõik Eesti Energia kaevandused ja karjäärid töötasid jaanuaris täiskoormusega. Eesti Energia Kaevanduste tootmisdirektori Erik Väli sõnul ulatus Estonia kaevanduse – Eesti suurima ja kaasaegseima kaevanduse – ööpäevane toodetav põlevkivikogus 27 000 tonnini.

"Kaevanduste töö süsteemne optimeerimine ja efektiivistamine, töökohtade reorganiseerimine ning mäemeeste asjatundlikkus aitasid saavutada ja hoida tootmismahtu kogu kuu jooksul stabiilselt kõrgena," rääkis ta.

Kokku toodeti jaanuaris 1 458 109 tonni põlevkivi. Klientidele tarniti kokku 1 666 558 tonni põlevkivi, mis on viimase kaheksa aasta rekordnäitaja.

Eesti Energia Kaevandused AS on Ida-Virumaal asuv põlevkivi kaevandamise ja veoga tegelev ettevõte. Lisaks kahele kaevandusele ja kahele karjäärile kuulub ettevõtte koosseisu raudteeveoga tegelev üksus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077