Autor: Väinu Rozental • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsameeste oma pank aitab metsi majandada

Aasta tagasi masu ajal asutatud Metsa Hoiu-Laenuühistu pakub finantstuge tõsistele metsameestele ajal, mil pangad metsandussektorisse laenu andma ei kipu.

Hoiu-laenuühistust laenu saanud Pärnumaal Vändra vallas metsamajandustalu pidavad isa ja poeg Olev ja Tõnis Tamm kasutasid laenuraha piirneva metsakinnistu ostmiseks maa-ameti oksjonilt ning praegu on see kinnistu juba käibes ehk Tammed teevad seal vastavalt metsamajandamiskavale raiet.

"Kuna pangad lõpetasid 2008. aastal metsandussektorisse laenu andmise ja metsamaterjali hinnad kukkusid, oli kõige õigem aeg hoiu-laenuühistu loomiseks," ütles Metsa HLÜ juhatuse esimees Sven Köster. "Ja ega ajal, mil pangad meelsasti laenu andsid, poleks õnnestunud inimesi ühistu loomiseks ühele meelele ehk saadagi."

Kösteri kinnitusel on Metsa HLÜst laenu taotlejad ja saajad eelkõige oma kodukoha tõsised patrioodid, kes tahavad oma metsamaad suurendada ja oma metsi paremini majandada.

Eraisikutel on oksjonitel raske metsafirmasid lüüa

"Keskmine Eesti erametsaomand on 12 hektarit ja see ei võimalda metsamajandamisega pidevalt tegeleda - korra teed raiet ja siis on aastateks rahu majas," rääkis Köster. "Samas on küllalt inimesi, kes sooviksid oma metsamaa kõrval olevat metsakinnistust ära osta. Tõsi, üksiküritajatel on raske eesmärgini jõuda, sest puidufirmad kruvivad oksjonitel hindu üles. Tutvuge Ametlikes Teadaannetes avaldatud metsakinnistute ostjatega - eraisikuid hakkab vähe silma."

FIE Tõnis Tamm ja tema isa Olev Tamm omandasid eelmise aasta septembris maa-ameti kirjalikul enampakkumisel 7,38 hektari suuruse metsakinnistu 321 575 krooniga ehk alghinnast ligi 40 000 krooni kallimalt.

"Hinna oli üles kruvinud kinnistut osta soovinud Eesti Metsavaldused OÜ, aga kuna meil kui piirinaabril oli eelisostuõigus, siis otsustasime selle raha ise välja käia," rääkis Tõnis Tamm. "Kui metsamaterjali hinnad peaksid langema, olen mina kui väikeettevõtja ilmselt põlvili. Aga kui mõistlikult majandada, peaksin osturaha tagasi teenima ainuüksi sellelt maatükilt saadud metsamaterjali müügist."

Tammed tahaks oma valdusi laiendada

Tammedele kuulub üle 130 hektari metsa ja aastas raiuvad nad umbes 500 tihumeetrit. "Kogu metsamaterjali müün Holmen Metsale," lisas Tamm, kes aastaid tagasi osutas samale firmale autojuhist FIEna metsamaterjali veoteenust.

Tamme sõnul astusid nad isaga Metsa HLÜ liikmeks kindla mõttega taotleda sealt metsamaa ostuks laenu. "Pangad keeldusid laenu andmast ja metsamaad tagatiseks nad ei taha," lausus Tamm. "Ja pealegi, kui pangad metsamaa ka tagatiseks võtavad, ei tohi sellel maal raiet teha, sest maa väärtus langeb seetõttu."

Tamm on huvitatud ka piirnevate metsatükkide ostmisest. "Nii oleks kogu metsamassiiv ühes kohas ja see võimaldaks metsa majandada tunduvalt efektiivsemalt, näiteks saaksin kuivendustöid teha omatahtsi ja ma poleks enam piirinaabritest sõltuv," rääkis Tamm. "Samas tean, et kui maa-ameti järgmine oksjon tuleb, tuleb mul jälle rinda pista puidufirmadega."

Mis on misTalu tegeleb metsamajandamisega, omab kokku 168 hektarit maad, millest põllumaad on umbes 30 hektarit ja ülejäänu on metsamaa.

FIE Tõnis Tamme Põlde talu

14. septembril 2009 esitasid Tõnis ja Olev Tamm laenuavalduse Metsa LHÜ-le ning said kokku laenu 230 000 krooni.29. septembril 2009 ostis Olev Tamm maa-ameti avalikul kirjalikul enampakkumisel 321 575 krooni eest 7,38 hektari suuruse Paisui kinnistu. Olev Tamm oli üks esimesi riigile kuuluva metsamaa oksjonil osalejaid.Aastas raiub talu umbes 500 tihumeetrit puitu, kogu metsamaterjali müüb ASile Holmen Mets.

Metsa HLÜ

Asutati 2008. aasta 18. detsembril ja äriregistrisse kanti ühistu 2009. aasta 6. märtsil.Asutajateks oli 31 füüsilist isikut ja 11 juriidilist isikut, praegu on ühistu liikmeid 51.Osakapitali suurus on 735 000 krooni, mis lubab ühistu ühele liikmele laenata kuni 145 000 krooni. Intress algab investeeringulaenu puhul 12 protsendist ja arvelduslaenu antakse kuni 24% intressiga.Praeguseks pn laenu saanud kümmekond inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077