Autor: Virge Haavasalu • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märtsis tõuseb toasooja hind tallinnlastele 5,6%

Märtsis kehtima hakkav soojuse piirhind tõuseb 5,6 protsenti ning uueks piirhinnaks ilma käibemaksuta saab 831,93 krooni MWh kohta. 

Alates 1. märtsist 2010 kehtib ASi Tallinna Küte klientidel uus soojuse käibemaksuta piirhind on 831,93 krooni MWh kohta, teatas ettevõte. Uue hinnaga arved saavad kliendid aprillis. Praegu Tallinnas ja Maardus kehtiv soojuse käibemaksuta piirhind on 787,70 krooni/MWh.

Soojuse piirhinna muutus on tingitud Eesti Energiale kuuluvas Iru Soojuselektrijaamas toodetava soojuse hinnatõusust ja maagaasi kallinemisest. Iru Soojuselektrijaamast sisseostetav soojus kallines üle kümne protsendi ja maagaasi hind tõuseb Tallinna Küttele üle kuue protsendi.

Ligi 46 protsenti aastas müüdavast soojusest toodab Tallinna Küte ise oma katlamajades. Ülejäänud osa ostab ettevõte Iru Soojuselektrijaamalt, Tallinna (Väo) Elektrijaamalt ja teistelt väikestelt soojuse tootjatelt.

Uue hinna kooskõlastas täna konkurentsiamet. Hinda korrigeeritakse vastavalt konkurentsiameti poolt kooskõlastatud hinnavalemile ning hinnakomponentide muutmisel muutub ka soojuse hind.

Tallinna Elektrijaam töötab kodumaisel kütusel ning jaama kasutuselevõtmine vähendab sõltuvust maagaasist. Alates 2009. aastast on elektrijaam ühendatud Tallinna Kütte kaugkütevõrguga ning jaamas toodetud soojuse kasutusega väheneb Iru Soojuselektrijaamast sisseostetava soojuse hulk.

Tallinna Elektrijaamas hakkepuidust toodetud soojus on täna odavam Irus toodetust. Tallinna Küttele soojusest tootev Tallinna Elektrijaam on hakkepuidul töötav soojus- ja elektrienergia koostootmisjaam. Elektrijaamas kasutatakse kõige kaasaegsemat tehnoloogiat ja tehnilisi lahendusi, mida on tinginud tõusvad kütusehinnad ning karmistuvad keskkonnanõuded. Näiteks suitsugaaside kondensaator võimaldab efektiivsemalt kasutada energiat ja vähendada negatiivset keskkonnamõju. Tallinna Elektrijaam kuulub Tallinna Küttele.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077