Autor: Virge Haavasalu • 23. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elekter: arengud vaid väljaspool Eestit

Kõik arengud saavad olla suunatud ainult ekspordile väljaspool Eestit, pakkudes heal tasemel tooteid ja teenuseid Eesti turul ka edaspidi, ütles Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe. 

„Kõik ootused ja arengusuunad saavad olla ainult ekspordile ja väljapoole Eestit müües ning laienedes, samas pakkudes piisavalt ja tehniliselt heal tasemel tooteid ning teenuseid meie Eesti klientidele,“ rääkis Allikmäe eksportimise olulisusest, nentides, et Harju Elektril ei olegi Eesti turul kuigipalju liigutamisruumi.

Allikmäe märkis, et isegi Baltimaade turg on kääbus võrreldes kogu Euroopa Liidu turuga. „Oleme küllalt suur ettevõte Eesti mõõtkavas, kuid Skandinaavia võrdluses üsnagi keskmine, kui mitte väiksemapoolne,“ ütles ta. Samas uskus Allikmäe, et elektrotehnika tootmise ja disaini sektoris on Harju Elekter optimaalne firma - piisavalt suur, et tegutseda mõjusalt, kuid samas võrreldes maailma gigantidega ilmselt piisavalt paindlik.

Eelmise aasta ekspordist rääkides tunnistas Harju Elektri juht, et kogumahud küll vähenesid 9 kuu lõikes, kuid proportsioonid turgude lõikes jäid enam-vähem samaks võrreldes 2008. aastaga. Allikmäe soovis täpsustada, kuna ettevõte toodab ka Eestist väljaspool ja müüb erinevatel turgudel, siis ta räägib müügist väljaspool Eestit, kus seas on ka puhas eksport Euroopa Liidust väljapoole, nagu Venemaale, Valgevenesse, Norra.

„Meie müügimahud Eestist väljapoole jäid praktiliselt samasse proportsiooni ja langesid samas korrelatsioonis meie kogu müügitulude mõningase vähenemisega,“ ütles Allikmäe.  Mullu 9 esimese kuu lõikes vähenesid kogu kontserni müügitulud Allikmäe sõnul umbes 29% ja müügitulud väljaspool Eestit umbes 28%. „Kuna suutsime paindlikult viia tulud ja kulud vastavusse ning tugeva bilansi näol efektiivselt majandada, siis tegutsesime võrreldavalt umbes 2007. aasta tasemel,“ lausus ta.

Mida prognoosite selleks aastaks, millistel turgudel võiks eksport kasvada, millistel langeda? „Prognoosimine ja ennustamine on tänapäeval vägagi tänamatu tegevus, mistõttu ei saa ma siin laskuda spekulatsioonidesse,“ vastas Allikmäe. Ta oli valmis vaid välja tooma seosed, mis eksporti mõjutavad.

„Kindlasti üldisest majanduskriisist tingitud olukord meie turgudel, potentsiaalsete tulevikuturgude investeerimisvõime ja -valmidus, aga ka finantseerimisvõimalused,“ nimetas ta. Kõik sõltub ju meie tänaste ja tulevaste klientide tellimustest ja investeerimispoliitikast, lisas ta.

Taust:

Harju Elektri kontsern toodab elektri kesk- ja madalpinge seadmeid energiasektorile ja ka privaatvõrkudele, tööstusautomaatika seadmeid, tootmisprotsesside juhtimis- ja energiajaotusseadmeid, erinevaid elektrotehnilisi tooteid infrastruktuurile, elektrijaotusseadmeid ehitus- ja laevandussektorile, samuti teatud telekommunikatsiooni seadmeid ja nende osi telekommunikatsiooni sektorile. Samuti tegeleb tööstusliku kinnisvara arendamise ja rentimisega seotud tegevusvaldkonna ettevõtetele, elektritarvikute ja materjalide kaubandusega ja firmade valdustegevusega Harju Elektri kontserni lõikes.

Harju Elekter toodab Eestis, Soomes ja Leedus. 2009. a kolme kvartali lõikes oli turgude osakaalud laias laastus - Eesti  35%,  Soome 45%, Leedu 10% ja muud turud nii Euroopa Liidu sees kui ka väljaspool 10%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077