Autor: Sirje Rank • 4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso tahab Soomes kiireid maksumuudatusi

Metsanduskontserni Stora Enso juhi Jouko Karvineni sõnul peab Soome kiiresti ümber vaatama oma energia- ja maamaksud, et muuta Soomes toodetud paber hind odavamaks ning ergutada Soome metsaomanikke rohkem puitu müüma.

„Meil ei ole enam aega kulutada veel üks aasta töögruppide aruteludeks. Asjaosalistelt on vaja julgeid otsuseid, et tööstus saaks tulevikuks plaane teha,“ ütles Karvinen täna intervjuus agentuurile Bloomberg.

Ka maaomand tuleb konsolideerida. Soomes on eraomanikele kuuluvad maatükid poole väiksemad kui Rootsis, mis tähendab Soome metsandusfirmadele kulukat kauplemist paljude metsaomanikega.

„Nii Stora Enso kui ka UPM Kymmene on oma tootmist Soomes kokku tõmmanud, et kohaneda väheneva nõudlusega. Kolmandas kvartalis kahanes Stora Enso müük 18%, 2,23 miljardile eurole ning firma sai 520 miljonit eurot kahjumit.

Kuni Euroopas püsivad ülevõimsused, on paberi hind jätkuvalt surve all,“ ütles Karvinen. „Meie suuname oma energia tootlikkuse tõstmisele ja kulubaasi parandamisele.“

Soome tolli andmeil on paberi, kartongi ja tselluloosi eksport Soomest aasta üheksa kuuga mullusega võrreldes kahanenud 26%.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077