Autor: Anu Jõgi • 3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso sai kartelli eest 468 miljonit krooni trahvi

Konkurentsikohus otsustas, et Soome metsafirmad on süüdi hinnakoostöös ja puidu hinnainfo vahetamises, kirjutab Taloussanomat.

Konkurentsikohus määras kahele metsafirmale – Stora Ensole ja Metsäliittole – kokku 51 miljoni euro ehk 795 miljoni krooni suuruse kartellitrahvi hinnakoostöö ja puidu hinnainfo vahetamise eest.

Stora Enso peab maksma 30 miljonit eurot (468 mln kr) ja Metsäliito 21 miljonit eurot (327 mln kr). Trahvide suurus on sama kui konkurentsiameti 2006. aastal tehtud avalduses kirjas.

UPM pääses trahvist, kuna teatas 2004. aasta mais konkurentsiametile seadusevastasest tegevusest ja andis ametile kartelli puudutavat informatsiooni.

Ka Metsäliito abistas ametit asja selgitamisel, mistõttu tema trahvisummat vähendati 30 protsendi võrra.

Stora Enso on konkurentsiameti väiteid eitanud, mistõttu jätkub vaidlus tõenäolislt kõrgema astme kohtus.

Kartelli uurimine algas 2004. aasta talvel, kui UPM otsustas ennast ja oma konkurent üles anda Soome, Euroopa Liidu ja Põhja-Ameerika ametivõimudele, kirjutas Helsingin Sanomat. Sellega päästis ta ennast kõigist süüdistustest.

Alguses puudutas asi puidu kõrval ka mõne paberiliigi müük üle maailma. UPM kartis, et selle eest võib saada sadade miljonite eurode suurused trahvid nii Euroopast kui ka Ameerikast, seetõttu oli talle tunnistajakaitse tähtis.

Konkurentsiamet tegi reide ka metsafirmade kontoritesse, aga raskendavaid asjaolusid ei leidunud. Lõpuks puudutas asi vaid Soome puidumüüki.

UPMi tippjuhtkond ei olnud kartelli küsimuses üksmeelne. Ettevõtte tegevjuht Juha Niemela oli otsuse vastu, mis viis tema lahkumiseni ettevõttest 2004. aasta talvel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077