Autor: Artur Tooman • 8. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootslased vallandasid Kreenholmi peadirektori

Esmaspäev jäi viimaseks tööpäevaks vaid neli kuud Kreenholmi peadirektori ametis olnud Igor Poleštšukile, sest üleeile õhtul võtsid Rootsi omanikud ta kohalt maha.

Poleštšuk juhtunut ei kommenteerinud, soovitades ära oodata pressiteate. DV andmetel ulatus Kreenholmi jaanuarikuu kahjum 11,9 miljoni kroonini, veebruaris sai ettevõte 7 miljonit kahjumit.

2. detsembrist oli Rootsi kontsernile Boras Wäfveri Group kuuluva Kreenholmi Valduse ASi peadirektor ka varem ettevõttes töötanud Igor Poleštšuk. Rootsi omanike ettepaneku asuda Kreenholmi etteotsa võttis Poleštsuk vastu, sest "oli valus vaadata, kuidas aegamööda sureb välja üks Euroopa juhtivaid tekstiiliettevõtteid", kirjutas "Viru prospekt".

Poleštšuk alustas kardinaalsete muutustega

Poleštšuk lõi tekstiiliettevõtte keskastmejuhte majanduspolitseiga ähvardades korra majja. Ta vahetas välja viimistlus- ja õmblustehase juhtkonna ning jätkas struktuuri- ja kaadrimuudatusi. Ühtlasi teatas ta kõikidele juhtidele, et ei luba sõlmida kahjulikke lepinguid ega tegeleda musta äriga ning kui nad ei muuda oma tööstiili, hakkab nendega tegelema majanduspolitsei.

Poleštšuk seletas toona, et ta ei soovi Kreenholmist teha Euroopa juhtivat tekstiiliettevõtet. "Kreenholmist peab saama tavaline ettevõte," seletas Poleštšuk. "Meie toodang ei pea olema parim ega unikaalne, me peame lihtsalt teenima raha ja ei midagi enamat."

Virkebau: tegelikult on Kreenholmil potentsiaali

"Kui vaatame Kreenholmi kangaviimistlustehnoloogiat, siis see on moodsamaid Balti riikides, Põhjamaades ja Ida-Euroopas. Ka mahtude osas peaks Kreenholm atraktiivne olema," rääkis Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juhatuse esimees Meelis Virkebau, kes aastail 1995-2003 ise Kreenholmi juhtis.

"Ma ei arvanud, et see nii ruttu toimub," sõnas Virkebau Poleštšuki kiire lahkumise kohta. "Olen oma elus palju inimesi tööle võtnud, kuid kas valik oli õige, selgub umbes aastaga. Siin pidi olema midagi extra ordinary, " lisas ta.

Virkebau rääkis, et töötas Poleštšukiga koos 1995. aastal ega oska praegu öelda, mis olukord Kreenholmis valitseb. Ta oletas, et võib-olla ei suutnud ettevõtte juhtivtöötajaid avalikult kritiseerinud Poleštšuk meeskonda moodustada.

Virkebau põikles vastusest Poleštšuki konfliktsuse kohta kõrvale vabandusega, et pole temaga viimased 10 aastat kokku puutunud. "Keegi ei jõua üksi nii suurt firmat vedada," sõnas aastaid tekstiiliettevõtet juhtinud Virkebau samas. "Mina arvan, et Kreenholmis on väga tublid töötajad."

Möödunud aasta lõpus Poleštšuki ametisse nimetamist tervitanud Baltika juht Meelis Milder ütles eile: "Minu kommentaar oli (toona - toim) nostalgiline, ent praegu ei oska ma tõesti öelda, mis seal (Kreenholmis - toim) toimub ja miks nii suurte plaanidega kodanik lahti lasti."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077