28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL valmis rahastama Nabucco gaasitoru

Euroopa Komisjon plaanib investeerida kavandatavasse Nabucco torujuhtmesse, mis tooks Kesk-Aasiast gaasi Euroopa turule Venemaa territooriumi läbimata, ca 250 miljonit eurot.

See katab küll vaid 3% projekti hinnangulisest maksumusest, kuid tagaks kapitalibaasi järgmistele laenudele, kirjutab Financial Times. See on esimesi märke, et Venemaa ja Ukraina vastne gaasitüli sünnib Euroopa Liitu tõsimeeli mõtlema oma tarnekanalite mitmekesistamisele.

Ka Euroopa Investeerimispank on valmis projekti rahastama. Seda kuni 25% ulatuses projekti maksumusest, mis tähendaks enam kui 2 miljardi euro suurust summat.

Budapestis Nabuccoga seotud riikide tippkohtumisel hoiatas EIB juht Philippe Maystadt, et esmalt – enne raha hankimist - vajab gaasijuhtme projekt siiski poliitilist otsust.

ELi energiavoliniku Andris Piebalgsi sõnul on lähemad nädalad Nabucco jaoks omamoodi „tõehetk“.

Probleemne koht Türgi ja Nabuccoga seotud teiste riikide vahelistes kõnelustes on Türgi nõue, et tehingu ühe osana saaks riik omale kindlustada soodsa hinnaga gaasitarned. Gaasi tarbimine Türgis on viimase kuue aastaga peaaegu kahekordistunud, mistõttu riik on gaasi hinna tõusule väga tundlik.

Nabucco on 3300 km pikkune torujuhe Türgi idaosast Austriasse, mis transpordiks Kaspia gaasi Lääne-Euroopasse, vähendades ELi sõltuvust Venemaa gaasist. Torujuhe peaks käiku minema 2015. aastast - kaks aastat algsest plaanist hiljem. Projekti hinnanguline maksumus on 7,9 miljardit eurot.

Nabucco otseseks rivaaliks on Venemaa kavandatav torujuhe South Stream, mis kulgeks Venemaalt Itaaliasse ja Austriasse.

Gaasi saaks Nabucco torujuhe Aserbaidžaanist, mis president Ilham Alijevi sõnul ei võta mingeid kohustusi enne, kui on paigas torujuhtme ehitamise ajakava, kokkulepped transiiditasude üle ning lahendatud finantseerimisküsimused. Nii ütles Alijev eile Budapestis antud intervjuus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077