13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta tootmiskulud on hakanud kahanema

Esimest korda viimase kümnendi jooksul on nafta- ja gaasitööstuses hakanud kulud kahanema, kirjutab Financial Times.

Nafta tootmise kulud hakkasid kiiresti kasvama 2005. aastal ning eelmise aasta alguseks olid materjalide, seadmete ning personali nappuse tõttu juba kahekordistunud. Ameerika naftageoloogide assotsiatsiooni andmetel kerkisid 20-24aastase tööstaažiga geoloogide palgad 113 000 dollarist 2005. aastal 167 000 dollarini mullu.

Veel eelmise aasta kolmandas kvartalis kasvasid kulud tootmissektoris 19 ning naftatöötlemissektoris 12 protsenti. Nüüdseks on kulud langenud tagasi ning vähenevad sel aastal edasi, sest kõvasti on kukkunud tööstuses vajalike materjalide nagu tsement, teras jms hinnad. Eriti oluline on terase hinna 50protsendiline kukkumine, sest tavaliselt moodustab see 20-25 protsenti nafta tootmise projekteeritud kuludest.

Maailma suurim naftatööstust teenindav ettevõte Schlumberg teatas eelmisel nädalal, et koondab oma Põhja-Ameerika üksuses tuhat töökohta. Peatsest koondamisest on teatanud ka teised tööstust teenindavad ettevõtted.

Tootmiskulude vähendamine on kasulik naftakompaniidele endile, aga see toetab ka nafta hinna edasist langust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077