28. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik piirab põlevkivi kaevandamist

Riik kärbib aastast põlevkivi kaevandamise mahtu 24 miljonilt tonnilt 20 miljonile tonnile. Keskkonnaministeerium jõudis mahu vähendamises kaevandajatega kokkuleppele.

Kui 2005. aastaks oli väljastatud põlevkivi kaevandamise lube ligi 24 miljonile tonnile aastas ja kaevandamistaotlusi oli laekunud veel 26 miljonile tonnile, peatas riigikogu kaevanduslubade andmise.

Kuna kehtivad load võimaldavad praegu põlevkivi kaevandada 20 miljonist tonnist rohkem, pidas keskkonnaministeerium tootjatega läbirääkimisi ja jõudis nendega kokkuleppele kaevandanismahtude vähendamises, teatas ministeerium.

„Põlevkivi on Eesti rahvuslik rikkus,“ kommenteeris keskkonnaminister Jaanus Tamkivi võimalust toota kogu Eestis tarbitav elektrienergia just põlevkivist. „Põlevkivi tuleb kasutada võimalikult efektiivselt ja keskkonnasäästlikult ning seejuures on riigi esmane huvi Eesti tarbijate tõrgeteta varustamine elektri- ja soojusenergiaga.“

Riik soovib, et põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel rakendataks parimat võimalikku tehnoloogiat, mis kasutaks nii põlevkivi kui ka sellega kaasnevaid loodusvarasid säästlikult ja võimalikult väikese negatiivse keskkonna- ning sotsiaalse mõjuga.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava 2008-2015 eelnõu koos rakendusplaani ja keskkonnamõju strateegilise hindamise aruandega ning maapõueseaduse muudatustega on hetkel ministeeriumidevahelisel kooskõlastusringil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077