Riik piirab põlevkivi kaevandamist

Riik kärbib aastast põlevkivi
kaevandamise mahtu 24 miljonilt tonnilt 20 miljonile tonnile.
Keskkonnaministeerium jõudis mahu vähendamises kaevandajatega kokkuleppele.

Kui 2005. aastaks oli väljastatud põlevkivi kaevandamise lube ligi 24 miljonile tonnile aastas ja kaevandamistaotlusi oli laekunud veel 26 miljonile tonnile, peatas riigikogu kaevanduslubade andmise.

Kuna kehtivad load võimaldavad praegu põlevkivi kaevandada 20 miljonist tonnist rohkem, pidas keskkonnaministeerium tootjatega läbirääkimisi ja jõudis nendega kokkuleppele kaevandanismahtude vähendamises, teatas ministeerium.

„Põlevkivi on Eesti rahvuslik rikkus,“ kommenteeris keskkonnaminister Jaanus Tamkivi võimalust toota kogu Eestis tarbitav elektrienergia just põlevkivist. „Põlevkivi tuleb kasutada võimalikult efektiivselt ja keskkonnasäästlikult ning seejuures on riigi esmane huvi Eesti tarbijate tõrgeteta varustamine elektri- ja soojusenergiaga.“

Riik soovib, et põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel rakendataks parimat võimalikku tehnoloogiat, mis kasutaks nii põlevkivi kui ka sellega kaasnevaid loodusvarasid säästlikult ja võimalikult väikese negatiivse keskkonna- ning sotsiaalse mõjuga.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava 2008-2015 eelnõu koos rakendusplaani ja keskkonnamõju strateegilise hindamise aruandega ning maapõueseaduse muudatustega on hetkel ministeeriumidevahelisel kooskõlastusringil.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara