Autor: Mariliis Pinn • 14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venelastele kuulunud Muuga terminali ostis Šveitsi firma

Tänavu kevad-suvel sai naftaterminal Eurodek endale uue omaniku. Seni Valeri Melnikovile ja tema Taani venelastest äripartneritele kuulunud Muuga naftaterminali uus omanik on Šveitsi firma Mercuria Energy Group Ltd.

Hoolimata Eesti Ekspressis avaldatud Raivo Vare kahtlustest, et ettevõtte taga on Venemaa suuremate naftaparunit kõrvad, on tegemist hoopis Šveitsi ettevõttega, kellel on ärid 16 riigis ja mis tegeleb naftaga kauplemisega. "Eurodekis läksid senised omanikud lahku. Firma uueks omanikuks tehti nii-öelda valge offshore," ütles Vare Ekspressile. Kelle kontrolli all Eesti suuruselt esimene-teine terminal Eurodek nüüd on, ei osanud Vare öelda.

Ettevõtte esindaja ja aastakümneid CNNi ajakirjanik olnud David Ensori sõnul on tegemist ettevõttega, mis ostab nafat ja naftatooteid 20 riigist ja müüb neid 40 riiki. Ettevõtte aastakäive on 20 miljardit dollarit (227 mld krooni). Mercuria on Poolas 1993. aastal asutatud ettevõte, mille haare ulatub mitmele poole Euroopasse, aga ka näiteks Hiinasse, USAsse ja Lõuna-Aafrikasse.

Firma asutajateringi kuuluvad poolakad Gregory Jankilevitsch ja Wiaczeslaw Smolokowski. Mercuria kontsernis töötab üle maailma 450 inimest. Ettevõttele kuulub ka Utrechti naftatreminal Hollandis ja nad ehitavad Amsterdami lähedal biokütuse tehast.

Mercuria peakontor asub Genfis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077