Autor: Jaanika Merilo • 8. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jukose eksjuht: Vene haarde tõttu ei saa ma reisida Euroopasse

Eksklusiivintervjuu! Vene kunagise naftahiiu Jukose endine finantsjuht Bruce Misamore andis eile telefoniintervjuu ajakirjale Profit, mille autor edastas aripaev.ee-le.

Kuidas hindate viimaseid Mihhail Hodorkovski ja Jukose endise juhtkonna vastu esitatud süüdistusi?

Töötades aastatel 2001-2005 Jukose finantsjuhina, oli minu ülesandeks muu seas ettevõtte raamatupidamine ja hea ühingujuhtimise tava juurutamine ning ma olin kursis seega ka kõigi nii emaettevõtte kui ka Jukose tütarettevõtete tehingutega. Võin kinnitada, et Venemaa valitsus on näidanud täielikku lugupidamise puudumist mitte ainult Mihhail Hodorkovski vaid ka Jukose vastu. Nagu on üldlevinud, kasutas ka Jukos müügiga tegelevaid tütarettevõtteid ning usun, et summa, mille pesus Hodorkovskit nüüd kahtlustatakse, on see, mille kandsime Hollandi tütarettevõtetesse. Kuna Venemaa raamatupidamine ei tunnista minu teada siiani konsolideeritud aruandeid, siis on Venemaa valitsusel arusaamatusi Jukose tütarettevõtete vaheliste rahakannetega. Kinnitan, et ainuke raha, mida Mihhail Hodorkovski Jukosest sai, oli teiste aktsionäridega samal põhimõttel makstud dividendid. Kuna süüdistus on 184-leheküljeline ja me ei ole seda isegi lõplikus versioonis saanud, ei oska ma ka kahjuks päris täpselt kommenteerida süüdistuste mahtu ja olemust. Võin kinnitada, et süüdistused on 100-protsendiliselt valed ja ilmutavad vaid Venemaa valitsuse täielikku võhiklikkust rahvusvahelise raamatupidamissüsteemi vastu.

Väidetavalt on Jukose varade väärtus veel tänagi ligi 35 miljardit dollarit?Sõltumatute hindajate sõnul on Jukosel ligi 33 miljardi dollari eest vara, mis on lähedane meie endi hinnatud 35 miljardile dollarile. Seega ei saaks öelda, et ettevõte on juba pankrotis.

Kas Teil on edaspidigi huvi Venemaal energeetikasektoris äri ajamise vastu?Minu lahkumine Jukosest ei tähenda, et ma tahaksin ennast sellest ettevõttest distantseerida. Minu praegune tegevus lähtub isiklikust toetusest Mihhail Hodorkovski vastu. Olen kindel, et süüdistustel pole alust. Samas on selge, et minu reisipiirangud piiravad ka oluliselt osalemist äritegevuses Venemaal.

Millised piirangud on Teile kehtestatud?Tänu minu vastu algatatud kriminaalmenetlusele olen ma väga tähelepanelik, kuhu reisin. Näiteks ei reisi ma Euroopasse nende Venemaaga kokkuleppe ja Interpol-süsteemi tõttu, mille kaudu mind võidaks Vene võimuorganitele välja anda. Muid piiranguid ei ole, kuid juba see on minule kui Ameerika kodanikule eriti arusaamatu, sest kuigi minu vastu on algatatud kriminaalmenetlus, ei ole mulle siiski veel milleski süüdistust esitatud.

Kas Teie meelest oli Mihhail Hodorkovski vangi mõistmise taga poliitilised põhjused või president Vladimir Putini soovi natsionaliseerida Jukos?Kogu see ettevõtmine Jukose vastu on puhtalt poliitiline, kuna siin ei ole isegi mingit muud alust ja seletust kui poliitika. Minu meelest on see suurim tagasivaatav ja selektiivne Vene maksusüsteemi valesti tõlgendamine.

Jukose endisele juhile Mihhail Hodorkovskile ja Jukose osanikule ning Menatep panga juhile Platon Lebedevile esitasid Vene võimud veebruari alguses uued süüdistused rahapesu paragrahvi alusel. Hodorkovskit ja Lebedevi süüdistatakse Jukose tütarfirmadesse laekunud naftatulude pesus Hodorkovskile kuuluva MTÜ Avatud Venemaa kaudu. Summaks pakutakse 23-25 miljardit dollarit ja vangistusajaks lisaks juba kantavale karistusele veel 15 aastat. Misamore'i sõnul ei ole sellist summat ka suure tahtmise juures võimalik kõrvale suunata, kuna see ületab isegi Jukose käibe.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077