Autor: Agnes Ojala • 6. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi vastuseisu Vene-Saksa gaasijuhtmele võib takistada Šveits

Kuigi Rootsi kaalub võimalust keelata Vene-Saksa gaasijuhtme rajamine riigi majanduspiirkonda, ei pruugi see plaan õnneks minna, kuna gaasijuhet plaanib ehitama hakata Šveitsi ettevõte.

Stockholmi ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Said Mahmoudi kirjutas tänases Rootsi päevalehes Svenska Dagbladet, et Rootsil läheb Vene-Saksa gaasijuhtme ehituse takistamine keeruliseks.

Gaasijuhe, mis on osalt plaanis ehitada Rootsi Läänemeres asuvasse majanduspiirkonda, on Rootsis tõsist muret tekitanud. Praegu toimuvad arutelud selle üle, kas juhtme ehitamine kujutab riigile julgeoleku- või keskkonnaohtu. Osa debatil osalejaist tahab projekti täielikult peatada, teised aga leiavad, et Rootsil ei ole selleks õigust. Põhjuseks tuuakse ÜRO mereõiguse konventsioon, mille kohaselt on ühel riigil võimalik teise majanduspiirkonda rajada veealuseid toruühendusi.

Ühelt poolt on antud gaasijuhtme puhul tegemist Venemaa ja Saksamaa projektiga, teisalt on sellesse segatud ka Rootsi. Gaasijuhtme peaks ehitama Rootsis tegutsev ettevõte Nord Stream AG, millest 51% kuulub Vene gaasihiiule Gazrpom, ülejäänu võrdsete osadena Saksa firmadele BASF ja E.ON.

Tegelikult aga on ettevõte registreeritud Šveitsis. See mängib olulist juriidilist rolli. Rootsil ei pruugi üldse olla voli projekti takistada, kuna täpselt ei ole veel teada, kas riigil on õigus tagasi lükata välismaise ettevõtte taotlus gaasijuhet ehitada.

Vene-Saksa gaasijuhtme idee sai alguse 2004. aasta alguses. Esialgse plaani kohaselt pidi juhe kulgema Peterburist Saksamaale ja Suurbritanniasse. Tänaseks on projekt jõudnud niikaugele, et Venemaa teeb juhtme rajamiseks merepõhja uurimise eeltöid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077