Eesti toidutootjad näitavad, kuidas valmib kestlik ja tervislik toit
Täna algav toidutööstuse nädal toob fookusesse kestlikud tootmislahendused ja toodete tervislikkuse. Uksi avavad mitmed suuremad tööstused, eesmärgiga tutvustada avalikkusele sektori uuendusi ja investeeringuid.
Toidutööstuse nädalala avab virtuaalselt oma uksed ka Lääne-Virumaal peamiselt omakasvatatud ebaküdoonia ja küüslaugu töötlemisega tegelev Vinkymon. Pildil paremal ettevõtte juht Rando Vink.
Foto: Andras Kralla
Eesti toidutootjad näitavad alanud toidutööstuse nädalal, kuidas vlmib kodumaine toit, alates keskkonnasõbralikumast tootmisest kuni tervislikuma koostiseni. Osalevate ettevõtete seas on Saaremaa Piimatööstus, Balbiino, Lunden Food, A. Le Coq ja Vinkymon.
Traditsioonilise avatud toidutööstuste nädala raames tutvustavad Eesti toidutootjad tarbijatele oma igapäevatööd. Üritus toimub tänavu taas virtuaalselt ning selle aasta fookusesse on võetud kestliku toidu tootmine ja kestlik toidusüsteem, kus on oma roll ka tarbijal.
Aastaid kahjumis olnud Saaremaa Piimatööstuse käive oli 2024. aastal 32,8 miljonit eurot, aasta varem ligi 34 mln eurot. Müügilangus oli 3,5%. Ettevõtte ärikasum oli mullu 187 109 eurot, aasta varem oli ettevõtte ärikahjum veel ligi üks miljon eurot.
Eile olid Eesti parima toiduaine konkursil hindamisel kodumaiste väikeettevõtete toidutooted. Enam kui 50 toote seast selgitati parimad nelja erineva piirkonna lõikes. Konkursitoodetest peegeldub väiketootjate ekspordiusk, suund tervislikkusele, maailmatrendide järgimine ja toodete kõrge kvaliteet.
Päikeseenergia tootmise hoogsa lisandumise tulemusena on energiaturul tekkinud olukord, kus päikesepaisteliste ilmadega langevad elektrihinnad sageli nullilähedaseks või lausa negatiivseks. Seetõttu on viimastel aastatel päikeseparkide investeeringute tasuvus oluliselt vähenenud. See valmistab enim probleeme päikeseparkidele, mille kõrval puudub tarbimine või salvestuslahendus.