Autor: Mariliis Pinn • 24. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia äritulud kasvasid 24,5 protsenti

Eesti Energia 2006/2007. majandusaasta üheksa kuu äritulud olid 6 681 miljonit krooni, mis on 24.5 % rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Kontserni kolme kvartali puhaskasum on 2 037 miljonit krooni.

Eesti Energia investeeris 9 kuuga kokku 1 647 miljonit krooni, teatas ettevõte.

Majandustulemusi mõjutasid kõige olulisemalt jõudsalt kasvanud elektritarbimine Eestis, ühekordsed tulud kasutamata jäänud heitmekvootide müügist ja tõhus töö kulude vähendamisel.

Elektrimüük Eestis jätkas tugevat kasvutrendi, moodustades 2006/2007 majandusaasta 9 kuuga 4 620 GWh. See on 7,8 protsenti ehk 333 gigavatt-tundi (GWh) rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Elektrimüügi kasv oli tingitud peamiselt kõrgemast majanduskasvust ning jätkuvast kadude alanemisest. Üheks Eesti Energia strateegiliseks eesmärgiks on Jaotusvõrgu võrgukadude vähendamine 7 protsendini. 2006/2007 majandusaasta 9 kuu Jaotusvõrgu elektrienergia kaod on jõudnud Eesti Energia ajaloo madalaima tasemeni ehk 7,9 protsendini.

Üks olulisemaid sündmusi, mis iseloomustab majandusaasta kolmandat kvartalit on kindlasti Eesti-Soome merekaabli Estlink avamine. 2006/07. majandusaasta kolmanda kvartali muud olulised sündmused olid Ignalina uue tuumajaama teostatavusuuringu tulemuste kinnitamine, Eesti Energia tütarfirma Oil Shale Energy of Jordan ja Jordaania Kuningriigi valitsuse ühiste kavatsuste kokkuleppe sõlmimine ning Eesti Energia tütarfirma Televõrgu AS ja Hiina firma ZTE Corporation koostöö käivitamine Eesti täielikuks katmiseks internetiga.

"Oleme loonud esimese ühenduse Baltimaade ja Põhjamaade elektriturgude vahel ning alustanud aktiivset kauplemist elektrienergiaga selles piirkonnas. Esimesed gigavatt-tunnid elektrienergiat on jaanuaris Põhjamaadele müüdud ja ilmade külmemaks muutumine toob kindlasti kaasa ka energiakaubanduse aktiivsuse kasvu," rääkis viimase kvartali uuendustest Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. "Energiakaubanduse arendamise kõrval käib aga põhiline töö Eestis kohapeal. Oleme seadnud oma elektrivõrgu parandamiseks kõrged eesmärgid ja teeme päev päevalt selle nimel tööd. Üks selge märk sellest on juba täna, kui oleme jaotusvõrgu kaod viinud läbi aegade madalaima tasemeni," rõhutas Liive.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077