Autor: Agnes Ojala • 19. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Põlevkivi: otsekontaktid Ukrainas aitavad kulusid kärpida

Eile Ukrainast ärivisiidilt naasnud Eesti Põlevkivi juhatuse liige Erik Väli sõnul oli visiit väga edukas. Sõlmiti rohkelt uusi kontakte ja tihendati vanu.

"Jäin visiidiga väga rahule. Kohtusime nii vanade koostööpartneritega, kellega üheskoos jätkame, kuid sõlmisime ka väga palju uusi kontakte firmadega, kes on meist tõsiselt huvitatud," ütles Eesti Põlevkivi juhatuse liige Erik Väli.

Koostöö Eesti Põlevkivi ja Ukraina ettevõtete vahel toimub peamiselt kahes valdkonnas: põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel ning masinaehitusel. Ukraina on maailmas kuulus maardlakaevanduse tehnoloogia arendaja ja tootja. Sealseid seadmeid on Eesti Põlevkivi varem kasutanud.

"Nüüd on Euroopa Liit on masinatele seadnud uusi nõudeid. Ukraina ettevõtted on jätkuvalt koostööst huvitatud ja kavatsevad seadmeid parandada, et neile standarditele vastata," lausus Väli.

"Meeldiva üllatusena tuli ukrainlaste kutse alustada geoloogilisi uuringuid Karpaatides, kus on miljarditesse tonnidesse ulatuvad põlevkivivarud." Eesti Põlevkivi plaanib minna uurima, kui kvaliteetne on sealne põlevkivi. Kui kvaliteet on hea, on Ukrainas võimalik toota väga head põlevkiviõli. "Sellest mõttest võib tulevikus tulla lausa kahe riigi vaheline laiaulatuslikum koostöö," lisas Väli.

Eesti Põlevkivi kohtus Ukrainas teiste seas Luganski ja Harkovski masinaehitustehaste ning kaablitootja Donbassi esindajatega. "Kui varem ostsime seadmeid peamiselt vahendajate kaudu, siis nüüd sõlmitud otsekontaktide tõttu saame neid osta soodsamalt," selgitas Väli

Väli sõnul aitab edasistele kontaktidele Ukraina ärimeestega kindlasti palju kaasa ka visiidi ajal kahe riigi peaministrite sõlmitud majandus-, teadus- ja tehnikakoostöö arendamise kokkulepe. "See annab ukrainlastele palju julgust juurde ja ettevõtjad on positiivsemalt meelestatud," lisas Väli.

AS Eesti Põlevkivi on Ida-Virumaal asuv põlevkivi kaevandamisega tegelev ettevõte, mis koosneb emaettevõttest ja kolmest tütarfirmast. Lisaks kahele kaevandusele ja karjäärile kuuluvad kontserni koosseisu ka raudteefirma ning masinaehitus-metallitöötlusettevõte. AS Eesti Põlevkivi aastane põlevkivitoodang ulatub 14 miljoni tonnini ning käive 1,8 miljardi kroonini. Kokku töötab ettevõttes ligikaudu 4000 töötajat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077