19. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaevandus teeb elu põrguks

Vasalemma Ranna tee elanike elu on lähedal asuva Nordkalki killustikukaevanduse veokite müra, tolm ja heitgaasid põrguks muutunud. Erinevad ametid pole siiani lahendust leidnud.

Hommikul kella kümne ajal Ranna tee eramaja omaniku Illar Kivistikuga teed mööda jalutades on selge, et inimeste nurinal on tõsi taga. Lühikese ajaga müristavad mööda kümned masinad, tolmupilv taga. "Parimatel" päevadel kihutavad veokid ühes ja teises suunas 400 korda. 30 km/h kiiruspiirangu märgist peab vaid mõni üksik masin kinni. Aeg on raha.

Kivistik ja tema naaber Jane Ringberg on kogunud elanikelt allkirju, kirjutanud vallavalitsusele, tervisekaitsetalitusele, õiguskantslerile ja isegi minister Edgar Savisaarele, kuid abi pole kuskilt saanud.

Tervisekaitsetalitus tegi ettekirjutise nii vallale kui ka firmale Nordkalk. Nende seisukoht oli: lahendus oleks uue tee ehitus. Majandusministri allkirjaga vastuses seisab: eeldame, et ettekirjutist täidetakse ja liiklustingimused paranevad. Ohutu liiklemise peab tagama vallavalitsus.

Kahe poja ema Jane on müra ja tolmuga püstihädas. "Hommikuti ärkan nagu kraavis, voodi väriseb autode sõidust," ütleb ta. Vallavanem on soovitanud tal olukorraga harjuda või maja maha müüa.

Vasalemma vallavanem Mart Mets, kelle kodu asub samuti Ranna teel, jäb teemat kommenteerides ametnikuks.

"Teed on ühe suvega raske ümber ehitada," lausub ta. Metsa sõnul on Vasalemmas karjäär olnud 30 aastat, hulluks läks asi tänavu kevadel, kui Nordkalk suurendas tootmist.

Nordkalki direktor Andres Rammul tunnistab, et elutingimused on tõesti muutunud halvemaks. "Mõistame, see on tingitud meie tegevusest, kuid me ei saa võtta vastutust tee ehituse ja remondi eest. See on riigi tee ja riik peaks selle korda tegema," selgitab Rammul. "Need veokid ei kuulu meie firmale. Oleme neid pidevalt hoiatanud kiiruse ületamise eest, kuid oleme sama abitud nagu kohalik omavalitsus," nendib ta.

Vasalemma vee võib põlema panna

Vasalemma Ranna tänava kaevudest võetud tassitäis vett haiseb vängelt ja maitseb nagu tökat. Inimesed ostavad vett poest või tassivad kanistritega mujalt.

Vasalemma vee rikkus ära Ämari lennuväljal tegutsenud Vene sõjavägi.

Neli aastat tagasi Ranna tänavale maja ostnud Jane meenutab, et endine majaomanik oli vee põlema pannud. Tellitud veeanalüüsile pole ta seni veel vastust saanud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077