Autor: Toomas Kelt • 30. juuni 2023

Joogitootjad: alkoholiaktsiisi tõus liigjoomist ei vähenda

Hiljuti Riigikogus usaldushääletusega seotud maksumäärade muutus tõstab järgmisel kolmel aastal alkoholiaktsiisi viis protsenti aastas. Eelnõu seletuskirja järgi on aktsiisi tõstmise eesmärgiks kasvatada aktsiisitulu ja vähendada alkoholi kättesaadavust. Tööstusuudiste küsitletud joogitootjate esindajad selle eesmärgi täitumisse ei usu.
Põhjala Pruulikoja tegevjuht Ivar Aus.
Foto: Arno Mikkor

Alkoholiaktsiisi tõsteti viimati 2018. aastal. Uue seaduse järgi tõuseb see nüüd aastatel 2024–2026 viis protsenti aastas. „Antud maksutõus ei ole küll drastiline, kuid koos käibemaksu ja muude maksude ja hindade tõusuga avaldab see kindlasti tarbijale mõju,“ arvab Põhjala Pruulikoja tegevjuht Ivar Aus. Lisades sinna juurde ka käibemaksu tõusu ja kaubanduse juurdehindluse, on aktsiisitõusu mõju alkoholi väljamüügihindadele tuntav, lisab A.Le Coq´i turundusdirektor Katrin Vernik. Kindlasti vähendab see ka müügitulemusi, usuvad tootjad. Kuid see pole tegelikult kõige suurem mure.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077