Tooraine kõrge hind surus kohaliku lihatootmise sügavasse miinusesse, Eesti lihasektori kahjum oli selle aasta esimeses kvartalis üle kaheksa miljoni euro.
„Statistikaameti andmeil oli liha töötlemise ja säilitamise ning lihatoodete tootmise kogukahjum eelmisel aastal üle 21 miljoni euro. Selle aasta esimeses kvartalis tegi meie lihasektor käivet üle 109 miljoni euro ja kahjum ulatus 8,2 miljoni euroni,“ kommenteeris kodumaise Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova. „Nõo Lihatööstus toimetab jätkusuutlikult, sest oleme suutnud aegsasti ja õigesti investeerida, aga terve sektori pärast on siiras mure – ega kavandatav käibemaksutõus siin ka rahva ostujõule kasuks tule.“
Olukorras, kus inimeste ostujõud raugeb ja tulekul on käibemaksu tõus, peaksid toidutootjad ja jaekaupmehed istuma ühise laua taha, et leida lahendus, kuidas saaks kodumaine toiduainetööstus kestlikult jätkata, ütles Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük.
Eesti ettevõtjad otsivad kasvu välisturgudelt, ent samal ajal näitab Euroopas ettevõtete pankrotistatistika kasvutrendi. Ekspordiriskid ei ole enam nišiteema – see on kasvu takistav reaalsus, millega peab arvestama iga juht, kelle kliendid ja kasvuambitsioonid asuvad piiri taga.