Autor: Tööstusuudised.ee • 22. aprill 2021

Hankejuhtimine | Ettevõtete eri osakondade vähene huvi ei lase projekte lõpule viia

Ettevõtetes tuleb tihti ette olukordi, kus paljusid projekte ei suudeta lõpuni viia ja selle üks põhjus on näiteks teiste osakondade vähene huvi, juhib hankejuhtimise ekspert Hannes Laaser tähelepanu probleemile, mis puudutab paljusid tööstusettevõtteid.
"Paratamatult leiame ennast tihti olukorras, kus tunnistame, vähemalt endale sisemiselt, et ilmselt ei oska me seda projekti lõpuni ära juhtida," sõnab Hannes Laaser.
Foto: Raul Mee

Hannes Laaser selgitab, et pidevalt on kuulda, kuidas ettevõtte edukuse tagab väga hea meeskonnatöö, oskus muutustega kaasa minna ja neid ära juhtida. "Ehk tegelikult vajab iga ettevõte inimesi, kes oskavad projektid hästi lõpuni viia," rõhutab Laaser. "Ma arvan, et ma ei liialda, kui ütlen, et oskuslik hankejuhtimine on pidev muutuste juhtimine. Olgu see seotud hangetega, protsesside parendamisega, efektiivistamisega või tarnijasuhete juhtimisega."

Ta toonitab, et hankejuhtide varajane kaasamine ettevõttesiseselt võiks ja pigem peaks olema iga hankeinimesi eesmärk, kuid selleks, et olla kaasatud, tuleb ka hankejuhil olla oma töös professionaalne ja valmis muutustega kaasa minema. "Ja loomulikult vajadusel projekte alustama ja lõpuni juhtima," märgib ta.

"Paratamatult leiame ennast tihti olukorras, kus tunnistame, vähemalt endale sisemiselt, et ilmselt ei oska me seda projekti lõpuni ära juhtida. Põhjuseid on alati palju: aega pole, vähene huvi teiste osakondade poolt, ei saanud prioriteeti juhtkonna poolt jne," toob Laaser välja põhjused, mis takistavad projektide elluviimist. "Elu on näidanud, et suurim probleem tegelikult on see, et enamikul meist puuduvad projektijuhtimise põhitõed ja millegipärast on nii, et väga vähesed ettevõtted on sisemise projektijuhtimise oskuse kasvatamise oma fookusesse võtnud."

Laaser lisab, et tegelikult piisab lihtsate põhitõdede ülevaatamisest, endale raamistiku loomisest ja selle järgimisest. "Suurepäraseks abimeheks on siin ka Lean-mõtteviis ja tööriistad, millele keskendume ka hankejuhtimise koolitusel," märgib ta.

Laser lisab, et eduks vaja ka kolme olulist oskust, millest esimene on oskus näha suurt pilti, oskus vajalikest detailidest aru saada ja oskus projekte edukalt lõpuni juhtida. "Ja loomulikult ärge unustage kõige tähtsamat küsimust ehk WHY - miks me seda teema?"

Tulekul!

Sellest, kuidas edukalt alustatud hankejuhtimise projektid teisi osakondi ja meeskonnaliikmeid kaasates lõpuni viia, räägime juba 8. juunil toimuval Äripäeva Akadeemia koolitusel Hankejuhtimise taseme tõstmine II: projektijuhtimine ja koostöö.

Koolitaja: Hannes Laaser

Täpse ajakava ja registreerimise leiab SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077